Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Krvavá bitka s muslimy na kraji vesnice: 10 mrtvých, zapálené domy a poničené obchody

Aktualizováno -
9. února 2020
11:35
Autor: ČTK - 
8. února 2020
10:18

Počet obětí etnicky motivovaných nepokojů, které v pátek večer vypukly v několika vesnicích na jihu Kazachstánu, stoupl z osmi na deset. V sobotu o tom podle agentury Reuters informovaly úřady v této středoasijské republice. Podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda to byl nejhorší střet mezi etnickými Kazachy a Dungany, muslimy s čínskými kořeny, jaký Džambulská oblast při hranici s Kyrgyzstánem za poslední roky zažila.

Útočníci zapálili několik desítek domů, poničili řadu obchodů a asi 20 aut. Zdravotnickou pomoc vyhledalo v Kazachstánu 140 lidí, v Kyrgyzstánu, kam po vypuknutí násilností uprchlo mnoho Dunganů, lékaři ošetřili dalších 25 lidí. Kazašské ministerstvo vnitra v sobotu uvedlo, že násilnostem předcházel konflikt na silnici ohledně toho, kdo má komu dát přednost. Napětí přiživovaly agresivní komentáře na sociálních sítích.

Kazašské úřady kvůli obavám, že se může zvednout nová vlna násilí, v oblasti v sobotu večer vyhlásily výjimečný stav. Několik Kazachů této rozhlasové stanici řeklo, že Kazaši mají dlouhodobě pocit křivdy kvůli úspěchům místních Dunganů v podnikání a obchodu.

Vesnice v Kazachstánu vypadá, jak by se přes ní přehnala válka Vesnice v Kazachstánu vypadá, jak by se přes ní přehnala válka | Reuters

Ministr vnitra Erlan Turgumbajev uvedl, že v pátek večer místního času se na okraji jedné vesnice v Džambulské oblasti sousedící s Kyrgyzstánem sešlo asi 70 agresivních lidí, mezi nimiž propukla rvačka.

Bitku natáčeli provokatéři, vysílali ji prostřednictvím sociálních sítí a svolávali na ni další lidi. To vedlo k eskalaci konfliktu, do kterého se nakonec podle Turgumbajeva zapojilo ještě dalších 300 lidí a který se rozšířil na dvě další vesnice.

„Stala se tragédie, umírali lidé. Bohužel se to stalo kvůli provokatérům, kteří běžný svár rozdmýchali do konfliktu s etnickým pozadím,“ řekl ministr.

Místní policie přivolala posily. Výtržníci při bitce použili kovové předměty, kameny i různé střelné zbraně.

Policisté zadrželi 47 lidí. Při násilnostech byly poničeny více než tři desítky obytných domů, 15 komerčních objektů a přes dvacet aut. Okolnosti incidentu dál vyšetřuje policie.

Stanley1000 ( 9. února 2020 14:17 )

To by mě zajímalo, kde je ta multikulti. To je pouze střet národností se stejným kulturním prostředím, neboť jak Kazaši, tak i ti druzí vyznávají jedno a totéž náboženství - islám. Je vidět, že naše společnost má plnou hubu nějakých termínů, ale ví kulový, co to znamená, hlavně, že je pos.aná strachy.

mikes15 ( 9. února 2020 13:18 )

Vesnice v Kazachstánu vypadá, jak by se přes ní přehnala válka.

Ale kdepak, to se vám Pleskáči jenom zdá, oni si teď podají ruce a zase budou za dobře.

zlymikes ( 8. února 2020 12:35 )

nu u nich je to obyčejné hospodská rvačka. Jen provokatéři,jak se píše, zřejmě z řad pisatelů Blesku, vše zorganizovali.

Zobrazit celou diskusi