Po zveřejnění videa se v diskuzích na internetu objevily informace, že skupince mával strojvůdce nebo výpravčí, ať koleje přejdou. Další lidé upozorňovali, že zákon umožňuje, aby pověření zaměstnanci drah povolili vjezd na přejezd, i když blikají červená světla.

„Toto pravidlo je myšleno pro případy, kdy se například na kolejích posunuje souprava a je tam posunovač, který má v ruce červený nebo žlutý praporek. Ten může dát pokyn k pokračování v jízdě, přestože svítí červená světla. Je seznámený se situací na trati, ví, že nyní vlak nepojede,“ vysvětluje dopravní expert Roman Budský.

O to ale podle něj nešlo. „Pokud mává někdo z vlaku, tak to pro řidiče a chodce není směrodatné. Nevíte, zda mává na vás, nebo na nějakého kolegu, a co to vlastně znamená,“ řekl Budský.

Neomluvitelné!

„Nikdy jsem neviděl, že by tu někdo na někoho mával. Nejsem dopravní expert, ale jsem přesvědčen, že i kdyby na mě mával ministr dopravy, tak se spuštěnými závorami a zapnutou signalizací prostě nemůžu přejít,“ uvedl k tomu starosta Řeporyjí Pavel Novotný, který na video pořadu Extrémní starosta z MALL.TV upozornil na svých sociálních sítích.

Případem se zabývá policie. „Ženy byly k případu vyslechnuty. I nadále probíhají standardní úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekl Blesk.cz bez bližších podrobností policejní mluvčí Jan Rybanský. Za to hrozí až dvouleté vězení nebo zákaz činnosti.

Fotogalerie
8 fotografií