Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Nečestný člověk.“ Vondra si ve smuteční řeči za Havlova kancléře rýpl do Babiše

Aktualizováno -
8. února 2020
08:51
Autor: Sabina Dračková - 
8. února 2020
05:40

Bývalé ministry i řadu dalších politických kolegů Luboše Dobrovského přivedla do pražských Strašnic smutná událost. S někdejším ministrem obrany a bývalým kancléřem prezidenta Václava Havla se přišel naposledy rozloučit třeba bývalý diplomat Michael Žantovský nebo někdejší premiér a předseda Senátu Petr Pithart. Na pohřbu promluvili armádní generál Petr Pavel a europoslanec Alexander Vondra (ODS). Blesk Zprávám poté sdělil, že svůj projev si psal do noci. Nechyběla v něm zmínka o tom, že Dobrovský odmíl převzít ocenění od premiéra Andreje Babiše (ANO).

Mluvčí Občanského fóra, někdejší kancléř Václava Havla, ale také exministr obrany Luboš Dobrovský zemřel 30. ledna ve věku 87 let.

Kromě předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, bývalého ministra školství Jana Sokola, exšéfa resortu životního prostředí Martina Bursíka nebo exministra vnitra Jana Rumla dorazila na pohřeb mj. i někdejšího novináře rovněž delegace z České televize - generální ředitel České televize Petr Dvořák, moderátor Jakub Železný či šéf Reportérů Marek Wollner.

Zástupce vyslala řada státních institucí, dorazil i náčelník generálního štábu Aleš Opata a někteří jeho předchůdci včetně generála Petra Pavla. Ten ze smutečních hostů přišel mezi prvními a také potom na pohřbu na Dobrovského zavzpomínal. Mnohé dojala i řeč europoslance a nedávno zvoleného místopředsedy ODS Alexandra Vondry.

Video  Alexandr Vondra  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Byl to chlap, byl to muž. To nebyla žádná bábovka, žádná padavka, žádná třtina ve větru,“ vyzdvihl Vondra povahu někdejšího novináře a disidenta.

Ve smutečním projevu Vondra připomenul: „Když jsi s něčím nesouhlasil, nebo se ti něco nelíbilo, dal jsi to najevo energicky a hned. Naposledy nedávno, když jsi odmítl přijmout státní ocenění, protože ti nabídku učinil, jak jsi doslova uvedl, člověk nečestný a neduživý. Byl jsi něco jako semafor, který neměl místo pro oranžovou, buď jsi hlásal ′jeď′ anebo ′stůj′. V konfrontaci se zbabělci, grázly a vyčůránky to byl postoj potřebný a důležitý,“

Odmítnutí ceny od Babiše

Dobrovský měl v roce 2018 převzít cenu Bezpečnostní rady státu, ale odmítl to.

„Neumím si představit, že bych měl toto pro mě vzácné ocenění převzít z ruky člověka, jehož si nevážím, tedy z vaší ruky. Z ruky člověka nemužného, který odmítá respektovat soudní rozsudek, jímž je potvrzeno jeho udavačství z doby, kdy byli moji přátelé vězněni režimem, jemuž jste sloužil. Z ruky muže, který nemá úctu k postavení, jež zaujímá, a odmítá se vzdát své politické funkce až do doby, kdy soud rozhodne o jeho vině či nevině v případu podezření z finančního podvodu,“ napsal Babišovi v dopisu.

„Pociťuji, pane inženýre Babiši, vaše útoky na právní podstatu českého státu jako vážnou bezpečnostní hrozbu. Bylo by tedy zcela paradoxní dostávat cenu za posilování bezpečnosti státu od někoho, o němž jsem přesvědčen, že tuto bezpečnost oslabuje,“ dodal.

Pro Český rozhlas následně Dobrovský uvedl: „Můj názor na pana Babiše je trvalý a s cenou nemá nic společného. Jsem pevně přesvědčen, že člověk, který spolupracoval s StB, a to bez ohledu na to, jestli někoho skutečně výrazně poškodil, je nedůvěryhodný, protože se ukázal být mravně oslabeným. Jediné, co v dané chvíli bylo tehdy přijatelné, je odmítnout nabídku spolupráce se Státní bezpečností. Mohu to říct, protože mám svou zkušenost. Také mě neustále tlačili k tomu, abych jim něco řekl o tom, s kým a proč se stýkám, co píšu, kdo mně to přináší a co si ode mě odnáší... Odmítl jsem. A nebyl jsem sám.“

Vondra prozradil nedostatek Dobrovského

V rozhovoru pro Blesk Zprávy Vondra také upozornil, že Dobrovský stál u nejdůležitějších momentů českých dějin.

„On vyjednal svojí tvrdostí odchod okupačních vojsk. On byl ten, kdo jako první civilní ministr obrany po revoluci vedl naše vojáky do účasti v misi v Zálivu. Tady začala naše cesta do NATO,“ připomněl.

Video  Pohřeb Havlova kancléře (†87): Loučí se i Petr Pithart  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Luboš Dobrovský měl spoustu skvělých vlastností, ale jeden nedostatek. On byl sice novinář, on byl geniální překladatel, on byl redaktor mnoha časopisů, ale jak sám řekl, příliš líný na to, aby něco napsal, takže to musíme o něm vyprávět teď my,“ posteskl si.

Dobrovský v květnu 2018 získal Cenu Bezpečnostní rady státu, od premiéra Andreje Babiše (ANO) si ji však odmítl převzít. I to Vondra ve smuteční síni pražského krematoria vyzdvihl.

„Ocenění si vážím, ale z vaší ruky, ruky agenta Státní bezpečnosti a člověka stíhaného za finanční zločin, ho nemohu přijmout,“ napsal tenkrát Babišovi Dobrovský. „Já jsem to samozřejmě úplně pochopil,“ podotkl Vondra.

Projev psal do čtyř do rána

„Pohřební projev je nejtěžší žánr, když toho člověka znáte. A my jsme byli kamarádi. Tak jsem o něm nejdřív přemýšlel týden, abych si to srovnal v hlavě, a pak to v noci píšete do čtyř do rána. Dneska jsem skončil a šel spát na chvilku,“ přiznal po pátečním obřadu Vondra.

Europoslanec se svým kamarádem Dobrovským mluvil týden před jeho smrtí. „Jel jsem z Litoměřic autem na letiště do Ruzyně, abych odletěl do Evropského parlamentu. Půl hodiny jsme mluvili. Celou cestu z Litoměřic až do Slaného na handsfree,“ zavzpomínal.

„On už byl slabý. On věděl, že mu zbývá pár dní, ale byl naprosto jako vždycky stejný. Jasně artikuloval, nemluvil, že by ho něco bolelo, ale mluvil o této zemi - co máme udělat proto, aby se tady žilo skutečně líp. Tak čiňme se, abychom ten jeho odkaz nezradili,“ vzkázal místopředseda ODS.

Podívejte se, kdo další promluvil na pohřbu Luboše Dobrovského. Na významného politika zavzpomínali před kamerou Blesk Zpráv jeho kolegové i přátelé:

Video  Žantovský na pohřbu Luboše Dobrovského: Byl to člověk hlubokých hodnot  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Pavel Fischer na pohřbu Luboše Dobrovského  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  Vít Rakušan na pohřbu Luboše Dobrovského  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  Petr Pavel na pohřbu Luboše Dobrovského  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Evka4 ( 10. února 2020 15:04 )

ježidědek: Skvěle reprezentují ODSku. Jeden horší, než druhý

marmat ( 10. února 2020 11:13 )

murQ:
Zvláštní úvaha...zřejmě od "jakodiskutéra",
který mimo nadávek vůbec NIC JINÉHO neřeší....
Diskuze je pro něj šance VEŘEJNÉ a SVOBODNĚ ....nadávat SOUSTRAST.

marmat ( 10. února 2020 11:08 )

Víte, co je peklo...že to NĚKOMU jako Vondra projde (všichni to víme)
a on nevyznává základní přísloví pro takovou choulostivou situaci :
" MLČETI ZLATO!"

jezidedek ( 10. února 2020 11:05 )

Vondra odkláněč milionu sprostý zloděj je ještě větší vyžraný prase než pytel hov.n Novotný ODS ke katastrofa politiky!!

vankr ( 10. února 2020 06:12 )

Velmi správný názor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa