„S porodem mámě Zedonje (26) pomáhala její sestra Zizwa. Táta Bask (27) byl po narození potomka velmi hrdý, úplně pookřál,“ řekl ošetřovatel Tomáš Krbeček. Jméno Caila v překladu znamená čistá, přírodní.

Video
Video se připravuje ...

V plzeňské zoo přivítali mládě šimpanze, samičku Cailu. Romana Vébrová

Skupina mládě přijala naprosto bez problémů. Zedonja, která je i vůdčí samicí tlupy, o potomka vzorně pečuje. „Teď je Caila velká asi jako lidské novorozeně, úplně roste před očima. Samice ji začíná pomalu trénovat, protahovat nohy a ruce,“ popsal Krbeček. Plně kojené bude mládě asi do jednoho roku, do tří let pak s příkrmy.

Pavilon je už zpřístupněný lidem, zoo ale prosí ale o klid, vstřícnost a nefocení bleskem.

 

Nejdříve teta, pak ostatní

Přesná pravidla bude mít to, kdy se do výchovy zapojí ostatní členky tlupy. „Matka malou půjčí nejprve své sestře Zizwě, až pak ostatním samicím. Mládě si i samo vybere, u které samice třeba bude chtít být,“ vysvětlila ošetřovatelka Monika Nováková. Táta Bask se sám angažovat ve výchově nebude, leda až za ním mládě po čase samo přijde.

Složité vztahy

V zahradě by si velmi přáli mládě od geneticky cenné Brigitte, která je v zoo od loňského jara. „Má sice říji, ale Bask o ni zatím neprojevuje zájem. Rád má Marii, ale ta zase nemá říji. Veterinárně teď u ní řešíme, co dál. Alfa samice Zedonja má čerstvě mládě a její sestra Zizwa kvůli gynekologickým problémům říji nemá,“ popsala Nováková.

Šimpanzi v Plzni

Plzeňskou zoo obývá v současné době samec Bask (27) a čtyři dospělé samice. Sestry Zizwa a Zedonja (26), Maria (32), a nejstarší Brigitte (39). Ona, Maria a Bask jsou čistokrevní šimpanzi poddruhu čego. Šestým členem se na Nový rok stala Caila, dcera Baska a Zedonji.

Fotogalerie
15 fotografií