Hranice epidemie je kolem 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Před týdnem bylo na 100 tisíc obyvatel 1711, nyní je nemocných 2017. Z toho asi 10 procent je chřipka, zbytek akutní respirační onemocnění. Nejčastěji nemocné jsou děti.

Podle ní jsou ale oblasti, kde je výrazný podíl chřipkových onemocnění. „Nejvíce lidí s chřipkou je na Blanensku, kde tvoří skoro třetinu nemocných. Následuje Hodonínsko,“ řekla Radka Boháčová z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Chřipka a viróza je rozdíl

Akutní respirační nemoci jsou rýma, kašel a záněty dutin nebo průdušek, zatímco chřipka zachvátí celý organismus a většinou ji doprovází vysoká horečka, bolest kloubů a svalů a celková únava. Některé nemocnice kvůli epidemii zakázaly návštěvy. Týká se to nemocnic Znojmo, Kyjov, Břeclav, Hustopeče nebo Úrazové nemocnice Brno.

Hygienici doporučují důsledně dodržovat zásady hygieny rukou a dýchacích cest. Pokud je to možné, lidé by se měli vyhýbat přelidněným místům, v uzavřených prostorách pak častěji a důkladně větrat. V případě vzniku onemocnění je třeba věnovat náležitou pozornost léčbě a nesnažit se onemocnění přecházet.

VIDEO: Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence.

Video
Video se připravuje ...

Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence. redakce Blesk