Řidiči dopravních prostředků městské hromadné dopravy se asi nestačí sami divit, co lidé ve veřejné dopravě opakovaně ztrácejí. Za rok 2019 to byly například zdravotní pomůcky jako zubní protézy, rovnátka, berle, hole nebo léky. Nalezen byl glukometr, bederní pás, zdravotní podsedák, nákrčník, naslouchátko i lékařské zprávy.

Zapomenutý gril a tágo

Cestující zapomínají také rozměrnější či těžší předměty jako přenosný gril, vařič, sbíjecí kladivo, dětský kočárek nebo pytel s hoblinami. V MHD zapomněl jeden z doručovatelů pošťácký batoh s dopisy.

Zaměstnanci DPP nalezli řadu hudebních nástrojů. Mezi nimi mandolínu, housle, kytary, saxofon a ukulele. Ze sportovního náčiní to pak byly lyžařské hole a helma, kulečníkové tágo, tenisové rakety, skateboardy, koloběžky či čelenka na koně a bumerang.

Opuštění pejsci

Lidé v tramvajích či autobusech ale nezapomínají pouze věci, ale také zvířata. DPP eviduje nález francouzského buldočka, krysaříka, border kolie a několika kříženců. Ze všech 8100 letošních předmětů přibližně dvě třetiny skončily v kanceláři ztrát a nálezů. Zhruba třetinu věcí si vlastníci nakonec vyzvedli.

„Pokud cestující nalezne nějakou ztracenou věc v prostředcích MHD, je nejlepší ji odevzdat řidiči autobusu či tramvaje, popřípadě v metru dozorčímu stanice či v podatelně DPP,“ uvedla informátorka DPP Petra Tölgyesiová a dodává, že „v případě ztráty předmětu v autobuse či tramvaji mohou cestující zavolat na informační linku DPP 296 191 817. Pokud se věc podaří najít, cestujícímu následně sdělíme, kdy a kde si může ztracený předmět vyzvednout,“ řekla Tölgyesiová.

Fotogalerie
11 fotografií