Teprve čtyři dny snímají kamery nainstalované na radnici v pražských Řeporyjích tamní železniční přejezd v bezprostřední blízkosti vlakové stanice, a počet prohřešků, které za tak krátkou dobu zachytily, je šílený. Koleje tam na červenou přecházeli lidé už nejméně třicetkrát!

„Už rok pozoruju z oken radnice, co se děje, a tak jsem se domluvil s internetovou televizí, která na to má licenci, aby tam nainstalovala kamery. Jsem docela ostrej frajer, ale z toho, co jsem viděl, jsem byl v šoku,“ řekl Blesk.cz starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který má kancelář přímo u přejezdu a vidí tak na něj z okna. 

Narážel na záběry zachycující skupinu tří učitelek a třinácti dětí nejspíš z mateřské školy, které ve středu kolem poledne přebíhaly koleje v momentě, kdy byly spuštěné závory a blikala výstražná světla. Nejspíš chtěly stihnout vlak stojící ve stanici. Učitelky se podle policejního mluvčího Jana Rybanského už podařilo ztotožnit a vyslechnout, zatím je ale policisté neobvinili.

Internetová televize Mall.tv, která na radnici kameru nainstalovala a jež stojí za videem s přebíhajícími učitelkami s dětmi, ve čtvrtek odpoledne zveřejnila další záběry dokazující riskantní chování místních na přechodu. Je na nich vidět asi desetiletého chlapce přebíhajícího koleje, i když ještě bliká červené výstražné světlo, běžce, který se bez zaváhání vrhá na přejezd, i když jsou závory spuštěné, i řadu dalších chodců, kterým jako by výstražná světla a šraňky nic neříkaly. Je skoro zázrak, že se tam ještě nikomu nic nestalo.

Víc kamer, méně přestupků?

Kamery jsou podle tiskové mluvčí televize Evy Albrechtové na radnici nainstalované zhruba čtyři měsíce, teprve od pondělí 3. února ale snímají přejezd. „Dlouhodobě víme, že lidé tam tímto způsobem riskují. To, že riskují učitelky z mateřské školy, je samozřejmě extrémní případ. Od instalace kamer přešlo 30 lidí na červenou. Je to na dennodenním pořádku,“ dodala.

Protože nedošlo k nehodě, Drážní inspekce incidenty neřeší. Nicméně stále jde o porušení zákona o drahách. „Je klíčové, zda bliká červené světlo. Pokud ano, tak chodec, ani jiný účastník silničního provozu, na přejezd nesmí vstupovat,“ řekl Blesk.cz Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Závory přitom ještě ani nemusí být stažené.

Právě kamery by mohly šílenou situaci na přejezdu v Řeporyjích pomoci vyřešit – pokud o nich řidiči a chodci vědí, dávají si větší pozor, aby nedostali pokutu. „Tam, kde se na přejezd nainstalovaly kamery, došlo prokazatelně k výraznému snížení přestupků proti bezpečnosti silničního provozu,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová a jako příklad uvedla železniční přejezd v Úvalech. Zároveň dodala, že v podobných případech nelze spoléhat na to, že projede jen osobní vlak – následovat ho může totiž nákladní vlak nebo například vozidlo údržby, s nímž řidič či chodec nepočítá.

Fotogalerie
26 fotografií