Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Plánujete společné bydlení? Připravte se, tohle všechno se změní

  • 9. února 2020 | 06:00

    Rozhodla jste se s partnerem k radikálnímu kroku a čeká vás společné sestěhování? Je to skvělý krok kupředu, jen musíte počítat s tím, že se teď spousta věcí změní. Aby z vašeho zamilovaného soužití nebyla brzy noční můra, připravte se už dopředu na všechno, co může být úplně jinak než doposud.

    Dlouhé měsíce jste si užívali romantických schůzek a máte pocit, že se znáte navzájem velmi dobře. Je hezké, že se nemůžete dočkat, až budete jen sami ve svém vlastním hnízdečku lásky. Ale bohužel nebude všechno tak růžové, jak se může na začátku zdát. Teprve teď vás čeká první opravdová zkouška. Až společné soužití totiž pořádně prověří, zda k sobě opravdu patříte a zda je vaše láska dost silná. S čím tedy počítat, když se chystáte žít se svou láskou?

  • Zlozvyky vyjdou na světlo

    Autor: iStock

    Když spolu začnete žít, situace se po krátkém čase změní. Budete nejspíš narážet na své každodenní zažité zvyky, ať již jde o používání koupelny, trávení času u počítače či věnování se něčemu jinému než sobě navzájem. A budete je muset změnit nebo alespoň přizpůsobit. Ne vždy je samozřejmě zjištění partnerových nedostatků příjemné. A možná při tom už navždy sundáte růžové brýle. Ale věřte, že každý muž nějaké nedostatky má, ani my nejsme přece dokonalé. Takže je zbytečné se rozčilovat nad stále zvednutým prkénkem nebo hromádkou neuklizeného oblečení. Pořád ještě máte šanci, že ho tyhle zlozvyky odnaučíte.

  • Ztratíte soukromí

    Autor: iStock

    Pokud bydlíte se spolubydlícími, můžete se v případě potřeby zavřít v pokoji. S milovaným partnerem to není vždy tak jednoduché. Ze začátku si budete užívat každičké společné chvíle, časem ale přijde vystřízlivění. A každý bude chtít mít také nějaký svůj čas pro sebe. Proto je důležité mít alespoň svůj malý koutek, který bude jen váš. Místo, kde můžete mít své osobní věci a kde se vám nikdo nehrabe. Speciálně v případě, že se stěhujete do bytu, kde již jeden z vás žije, může se v něm ten druhý cítit stále trochu na návštěvě. Proto je vždy dobré bydlení od začátku přeorganizovat a uzpůsobit dvěma lidem. Tak, aby měli oba potřebný prostor na všechny své věci, ale také potřebné pohodlí.


  • Už žádné tajemství

    Autor: iStock

    V momentě, kdy spolu začnete bydlet, je konec všem vašim tajemstvím. Doposud šlo schovat všechny nedostatky a „hrát si na dokonalou ženu“. Byla jste zvyklá při oblékání vyházet třeba půlku skříně, chodit vesele po bytě ve vytahaném pyžamu, v natáčkách a s pleťovou maskou na obličeji? A večer se uvelebit u romantického filmu a ládovat se hromadou popcornu nebo vybírat ze skleničky lžičkou nutelu? Tyhle soukromé večírky už budou bohužel vzácností. Teď už nic neutajíte. A připravte se na to, že i vy přijdete možná o iluze. Váš milovaný určitě už nebude pokaždé tak vyfiknutý a vyvoněný, jak ho znáte z romantických schůzek.

  • Budete muset dělat kompromisy

    Autor: iStock

    Pokud se stěhujete do prázdného bytu a čeká vás zařizování, připravte se na to, že budete muset dělat kompromisy. Je pravděpodobné, že na vše nebudete mít stejný vkus. A možná se kvůli tomu chytnete. Ale je potřeba najít rozumné řešení a nezkazit si sen o společném bydlení už v prodejně nábytku.

  • Nastavení pravidel

    Autor: iStock

    Jedním z nejčastějších důvodů partnerských hádek bývají domácí práce. V zamilovanosti máme především my ženy tendenci vzít péči o domácnost na sebe. Těší nás našeho milovaného rozmazlovat a chceme se ukázat, jaké jsme hospodyňky. Ale věřte, že i když vás to na začátku baví, nebude to trvat věčně. A pokud si nenastavíte pravidla brzy, můžete toho později dost litovat. Domluvte se dopředu, kdo o co se bude pravidelně starat, ať pak nejste naštvaná, že váš milý tráví sobotní dopoledne na gauči u televize, zatímco vy šúrujete celý byt sama.

  • Děleno dvěma

    Autor: iStock

    Už jste na všechno dva. Což je v mnoha ohledech skvělé. Třeba v tom, že si teď budete dělit všechny náklady na domácnost. Ale pokud jste oba žili dlouho sami, nejspíš jste také dost zpohodlněli a nebyli jste zvyklí se někomu přizpůsobovat. A tak může být dost těžké se také najednou o vše dělit. O koupelnu, skříně, nákupy, úklid nebo vaření.

  • Dlouhé povídání a žhavý sex budou vzácností

    Autor: iStock

    Je jasné, že pokud jste spolu jen randili a vídali jste se třeba jen dvakrát do týdne, při každé možné příležitosti jste se láskou málem snědli nebo jste prožili vášnivý sex. Prostě byli jste si vzácní. Teď, když spolu budete sdílet jednu ložnici i postel, je jasné, že časem už to s tím sexem nebude tak časté ani žhavé. Ale záleží jen na vás, jestli necháte, aby vám krásné intimní chvíle zkazily nuda a stereotyp. Stejně tak nemůžete snít o tom, že si každý večer budete dlouze povídat u romantické hudby a svíček. 

  • I tak to za to stojí

    Autor: iStock

    I přes všechny překážky, neshody, kompromisy, ztrátu pohodlí a soukromí to jistě stojí za to zkusit! Vždyť doma na vás bude čekat milovaná osoba, která sice ve vašich očích už není tak dokonalá, jako když jste spolu jen chodili, ale je tu, aby vás kdykoli podpořila. Osoba, ke které se můžete schoulit, když je vám smutno, a která se o vás postará, když vám bude ouvej.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.