Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejsem běhna!“ Poslankyně umlčela kritiky, které pobouřily její šaty

Britská stínová ministryně kultury Tracy Brabinová pobouřila šaty, které odhalily její rameno.
Britská stínová ministryně kultury Tracy Brabinová pobouřila šaty, které odhalily její rameno.  (Autor: Reuters, Blesk - Aneta Schurgerová)
Autor: Darina Jíchová - 
6. února 2020
20:27

Britská stínová ministryně kultury Tracy Brabinová (58) rychle umlčela internetové trolly, ti se do ní pustili kvůli šatům odhalujícím jedno rameno, které si tento týden dovolila obléknout na jednání parlamentu. Poslankyně podotkla, že většina kritiky byla genderově podbarvena, na sexistické a urážlivé komentáře se pak rozhodla reagovat na twitteru. „Nejsem běhna,“ napsala ve svém příspěvku. Zprávu přinesla stanice CNN. Brabinová se rozhodla ze situace vytěžit, když zaznamenala, jakou pozornost na sebe její šaty a odhalené rameno připoutaly, nechala je vydražit na stránce eBay. Výtěžek věnuje na charitu. 

Politička v parlamentu vystoupila se závažným tématem, mluvila o tom, jak si úřad premiéra Borise Johnsona mohl dovolit odepřít některým novinářům přístup na tiskovou konferenci. Problematika ale uživatele sociálních sítí nezaujala tak jako šaty, které si oblékla. Černý model s krátkým rukávem odhalil její rameno a na internetu se záhy strhla mela.

Lidé ji obviňovali, že do „parlamentu dorazila rovnou z klubu, zřejmě ještě s hladinkou“, jiní ji označovali za běhnu. Tématem se zabývaly také moderátorky příhodně pojmenované talkshow Loose Women, v češtině tedy Ženy lehkých mravů, které celou aféru označily za směšnou. „Když přijde do parlamentu nějaký ministr bez obleku, nikdo nic neřekne,“ poukázaly na dvojí metr oblékání zákonodárců.

Poslankyně vystoupila proti trollům

Lidé na twitteru se totiž nejčastěji ptali, zda je takový oděv vhodný do parlamentu, jejich komentáře byly urážlivé, místy vulgární.

Stejně jako deseti tisíce dalších se postavily na stranu Brabinové. Ta se k celé záležitosti vyjádřila prostřednictvím svého twitteru. „Omlouvám se, ale nemám čas, abych odpověděla na všechny komentáře. Můžu však potvrdit, že nejsem běhna, ani nemám kocovinu, nejsem ani coura, nejsem zrovna připravená kojit, ani nejsem prostitutka,“ napsala Brabinová.

Přesná pravidla pro oblékání v parlamentu neexistují

Na 124 tisíc lidí její tweet lajkovalo. Reportéři CNN zdůraznili, že pro poslance neexistuje žádný přesně stanovený dresscode. Oficiální stránky vlády obsahují pouze radu: „Noste oblečení, které se hodí na poměrně formální obchodní jednání“.

Pro muže by to mělo znamenat oblek včetně kravaty a saka, nicméně předseda Sněmovny už několikrát udělal výjimku, když některý z poslanců dorazil bez saka nebo bez kravaty, což potvrzují i webové stránky parlamentu.

Politička dala inkriminované šaty do aukce

Politička se rozhodla zužitkovat nastalou situaci a šaty, které původně za 1000 koupila v internetovém obchodu Asos, dala na eBay, kde následně otevřela aukci. O šaty projevilo zájem už několik lidí a momentálně se jejich cena pohybuje kolem 73 tisíc korun, přihazovat lze až do 13. února.  Výtěžek z dražby dostane charitativní organizace Girlguiding UK, která pracuje s dívkami a pomáhá jim získat sebedůvěru.

europa ( 7. února 2020 04:33 )

Paní poslankyně možná není běhna, ale rozhodně nemá soudnost. Na její povadlé tělo opravdu není hezký pohled. Je to prostě neapetitlich.

animka ( 6. února 2020 22:28 )

Vypadá opravdu nechutně.

Zobrazit celou diskusi