Korunka ke korunce

Začněte tím, že si spočítáte, kolik peněz ušetříte. Díky nezávislým kalkulačkám, které najdete na internetu, budete znát výši úspor během pár vteřin. Jediné, co k tomu potřebujete, je faktura posledního vyúčtování.

Tip: Nechcete vyúčtování studovat? Stačí fakturu vyfotit mobilem a poslat e-mailem vybranému dodavateli. Ten už si vše zjistí sám a vám pošle konkrétní nabídku ušitou na míru.

Za stejnou elektřinu či plyn plaťte méně!
Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Na co se zaměřit

Dobrý dodavatel neposkytuje své služby jenom za dobré peníze. Vždy by vám měl nabídnout něco navíc. Třeba bezplatnou zákaznickou linku, spolehlivost a jistotu. „Vodítkem je i to, že vybraná společnost se přihlásila k Deklaraci na ochranu spotřebitelů iniciovanou Svazem obchodu a cestovního ruchu,“ doporučuje Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy a dodává: „Tu podepsali dodavatelé energií, kteří se rozhodli kultivovat trh a zavázat se k ještě přísnější ochraně zákazníka než nařizuje zákon.“

Tip: Aktuální seznam signatářů Deklarace ochranu spotřebitelů je k dispozici na webových stránkách Svazu obchodu a cestovního ruchu (www.socr.cz).

Solidního a férového dodavatele poznáte snadno.
Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Není smlouva jako smlouva

Než začnete slavit, kolik ušetříte peněz, podívejte se na smlouvu u stávajícího dodavatele. Můžou se totiž lišit podmínky odstoupení od smlouvy. V případě, že máte smlouvu na dobu neurčitou, lze ji vypovědět kdykoli a po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty již šetříte s novým dodavatelem. Pokud je uzavřena na dobu určitou, uplatňuje většina obchodníků sankce za její předčasné ukončení, podobně jako je tomu ve spoustě jiných oborů.

Tip: Solidní dodavatel vždy dodrží výpovědní lhůtu, aby zákazník, který k němu hodlá přejít, nebyl vystaven sankcím.

Můžete si vybrat

Nový dodavatel vám může nabídnout dva typy smluv: na dobu neurčitou nebo s fixací ceny na určitou dobu. Obě dvě mají své výhody. Zvolte si takovou, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Tip: Zvoleného produktu, ať už s fixací či nefixovaného, se držte dlouhodobě. Přeskakování z jednoho typu na druhý vám vždy úspory nepřinese. V dlouhodobém horizontu jsou obě strategie ve výsledku stejně úspěšné

Udělají to za vás

Jestli byste rádi ušetřili, ale neradi se brodíte papíry, tak si nemusíte zoufat. Když udělíte plnou moc v Bohemia Energy, tak vše vyřídí za vás.  A budete to mít bez starostí. „Nemusíte se ani obávat, že budete muset měnit elektroměr či plynoměr, nebo že zůstanete nějakou dobu bez elektřiny či plynu. I vyúčtování budete nadále dostávat ve stejném období, jako jste byli dosud zvyklí,“ ujišťuje Libor Holub.

Tip: Původnímu obchodníkovi nahlaste stav měřidel pro poslední vyúčtování, které obdržíte nejpozději do jednoho měsíce od ukončení smlouvy.

Když udělíte plnou moc v Bohemia Energy, tak vše vyřídí za vás.
Autor: BOHEMIA ENERGY entity