Mazlení s dětmi, dlouhé procházky, hlídání zahrady, to je teď Ethorův svět. „Už nejezdí na výjezdy a necvičím s ním, jenom si tak hrajeme. Snažím se mu tak usnadnit to začlenění do civilního života. Máme ho moc rádi, naše děti, Lukáše (7) a Klárku (4), zná od mala, je na ně zvyklý,“ řekl psovod Vladimír Suchý.

A chlupáč, který, když nebylo zbytí, nejednomu lumpovi rychle domluvil, si v penzi lebedí. „Skoro bych řekl, že teď poslouchá víc manželku,“ řekl s nadsázkou Suchý. „Nediv se, se mnou chodí na delší procházky, dávám mu větší porce,“ usmála se Michaela Suchá. 

Miluje vyjížďky

Na policejní kariéru ale Ethor nezapomněl. „Dobře si pamatuje, jak jezdil do služby. I teď, když mám volno, ho občas kousek vyvezu. Hrozně se do auta těší,“ usmál se psovod. Po návratu domů čeká vždy hafana velké vítání. „Etí, Etíčku,“ hladí ho Lukáš a Klárka. Spokojený psí senior se opět ujímá role rodinného miláčka a netrpělivě čeká, až mu pán hodí oblíbený míček. 

Sázka vyšla

„Ke mně se Ethor dostal tak trochu náhodou. Jeho otec byl opravdu úspěšný pes, ale o matce jsme toho moc nevěděli. Byla to sázka do loterie, která stoprocentně vyšla,“ popisoval psovod. Čtyřnohého parťáka od štěněte sám vycvičil. Ten pak úspěšně složil náročné zkoušky, stal se policejním psem a doprovázel svého pána na výjezdech.

Dožije v rodině

Spravedlnosti Ethor sloužil skoro 10 let, loni už ho ale neminul odchod do důchodu. „U nás v kraji se ještě nestalo, že by se pak svého psa psovod neujal. Zůstává buď přímo u něj, nebo u někoho z rodiny. Víme tak, že je o naše čtyřnohé pomocníky i ve stáří dobře postaráno,“ řekl šéf psovodů Miroslav Dörfler.

Dočkají se výsluhy?

„Občas mi volají z různých agentur, že by si vzali vyřazené psy na hlídání. To nepřipadá v úvahu. Pes je přítel, parťák, za svoji službu si zaslouží klidné stáří,“ řekl Miroslav Dörfler. Jedná se i o možnosti jakési výsluhy pro vyřazené psy, například formou příspěvku na stravu či veterinární péči. Teď veškeré náklady hradí psovod sám.  

Měl respekt

Ostrý Ethor uměl svojí přítomností i zklidnit vzteklouny, kteří se chtěli prát. „Kolegové si nás volali, když měli například zadrženého agresivního pachatele. Mnohdy stačilo, aby Ethora jen viděl, a zkrotl jako beránek,“ řekl Vladimír Suchý. Úspěchy pes slavil i ve služebních kynologických přeborech.

Některé Ethorovy úspěchy

*2013 - Řidiči (39), který ujížděl policii a pak uprchl u Sokolova z odstaveného auta, se hnal čtyřletý Ethor po stopě přes louky a bažiny celých osm kilometrů. Nakonec ho vyštěkal ukrytého na stromě.

*2014 – Zloděje (39) nafty pronásledoval u Hůrek a našel po kilometru schovaného v hustém křoví. Ten chtěl psa bít, myslel, že ho tak zažene. Zle se ale přepočítal, skončil s prokousnutými hýžděmi.

*2016 – Kolem statku, pastvinami, i přes husté křoví sledoval u Nejdku stopu pachatele (28) vloupaček. Cestou našel odhozené kradené věci, psovoda neomylně dovedl až k seníku, kde se zloděj ukryl.

VIDEO: Vincent (5 měsíců) si už brousí si zuby na zločince. 

Fotogalerie
11 fotografií