Děsivá nehoda se stala 11. května 2018 v podvečer na Bzenecké ulici ve Strážnici. Řidič suzuki (tehdy 79) nezvládl pravotočivou zatáčku, na mokré silnici přejel do protisměru a levou části trefil Peugeot 307. Vůz pokračoval v protisměru a čelně napálil Škodu Octavii se čtyřčlennou posádkou.

Vraceli se z pohřbu

Následky střetu byly tragické. Zemřela viníkova manželka Ludmila, zranění utrpělo sedm pasažérů, z toho dva těžké. Řidič zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a mokré vozovce za deště, pod vlivem alkoholu nebyl. Největší paradox celé tragédie podtrhl fakt, že se viník nehody a jeho příbuzní vraceli z pohřbu.

Senior, kterému loni okresní soud udělil za usmrcení a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti podmínku a určil, aby příbuzným vyplatil statisíce korun jako odškodné, se kupodivu odvolal. „Domníváme se, že soud prvního stupně dostatečně nezjistil skutkový stav. Žádáme zrušení rozsudku, vrácení případu k novému projednání a vypracování revizního znaleckého posudku z oboru dopravy,“ uvedl Milan Popelka, obhájce muže, který se z jednání omluvil ze zdravotních důvodů.

Trest měl být nepodmíněný

Krajský soud ale požadavek shodil nemilosrdně ze stolu. „Nelze hovořit o pochybení soudu nižšího stupně. Nemáme pochyby o závěrech soudního znalce z oboru dopravy, výpovědích svědků i fotodokumentaci události. Vina obžalovaného byla nepochybně prokázána,“ shrnula předsedkyně odvolacího senátu Hana Kleinová. Senior dostal 30 měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Za volant nesmí důchodce usednout čtyři roky.

Naopak zdůraznila, že senior dostal až nepřiměřeně mírný trest. „Vzhledem k tragickým okolnostem měl být nepodmíněný,“ zdůraznila. Protože se však žalobce neodvolal, nemohl krajský soud verdikt změnit. Nároky příbuzných na odškodné pak odkázal k civilnímu soudu.

VIDEO: Tahač vyklopil na D5 náklad automobilů.

Video
Video se připravuje ...

Tahač na D5 vyklopil náklad automobilů Blesk - Zbyněk Schnapka