Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plánujete lázně? Neplaťte víc, než musíte! Kdy máte nárok na »křížek«?

/
  • Jak se zotavit v lázních a nevydat se z peněz?
    Jak se zotavit v lázních a nevydat se z peněz? (archiv Blesku)
    7. února 2020 ● 08:13

    Chtělo by to lázně! Tak takhle si asi občas povzdechne každý. Jenže takový ozdravný pobyt s léčebnými procedurami může vyjít i na desítky tisíc. Pokud si ho tedy platíte z vlastní kapsy. Možná ale nemusíte. Podívejte se, kdy a za co můžete v lázních ušetřit.

    Pokud jste dlouhodobě nemocní, po těžké operaci nebo jste prodělali onkologické onemocnění, máte na lázně nárok. A není to složité. Požádejte praktického lékaře o vystavení návrhu na lázeňskou péči. V některých případech přiložte doporučení odborníků, u kterých se léčíte. Pak už záleží na revizním lékaři vaší zdravotní pojišťovny, zda vám lázně »přiklepne«. Pokud se ale stane, že vám »revizák« kvůli chybějícímu posudku lázně zamítne, nevěšte hlavu. Informujte se v pojišťovně nebo u lékařů, co vše ještě k žádosti potřebujete, doplňte to a odvolejte se!

    Autor: Lázně Luhačovice

  • 1.

    Tři cesty, jak na léčbu

    Zatímco – jak se traduje – všechny cesty vedou do Říma, tak do lázní směřují zcela jistě tři.

     

    Všechno si zaplatím

     

    Je to určitě nejjednodušší, i když nejdražší cesta. Jde spíš o relaxaci a odpočinek než o léčbu jako takovou. Přesto tyto wellness pobyty v posledních letech využívá mnoho lidí. Nemusíte se ale spokojit jen s relaxací, zaplatit si lze i léčebné procedury.

     

    JAK UŠETŘIT: Můžete si pohlídat zajímavé ceny na slevových portálech nebo v akčních nabídkách jednotlivých lázní.

     

    Všechno mám zadarmo

     

    Této komplexní lázeňské péči se lidově říká lázně »na křížek«.

     

    CO HRADÍ POJIŠŤOVNA: ◗ ubytování ve standardním dvoulůžkovém pokoji ◗ lázeňskou léčbu ◗ plnou penzi podle lázeňského dietního systému

     

    CO MUSÍTE UDĚLAT: Vyberte si lázně, které se zaměřují na vaše onemocnění, a pošlete tam pojišťovnou schválený návrh. K nástupu na pobyt budete předvoláni dle kapacitních možností konkrétního zařízení nejpozději 5 pracovních dní předem. Délka pobytu je podle typu diagnózy buď 21, nebo 28 dnů. Po tu dobu budete v pracovní neschopnosti.

    Platím jen něco

     

    Jde o příspěvkovou lázeňskou péči, kdy zdravotní pojišťovna platí jen část nákladů. Poskytuje se v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro lázně »na křížek«, především u chronických onemocnění, a to zpravidla jednou za dva roky. Pobyt je buď třítýdenní, nebo čtrnáctidenní. Nastoupit musíte do 6 měsíců od vystavení návrhu na lázeňskou péči vaším lékařem.

     

    CO HRADÍ POJIŠŤOVNA: ◗ lázeňskou léčbu

     

    CO HRADÍ PACIENT: ◗ ubytování v registrovaném zdravotnickém zařízení ◗ plnou penzi

     

    JAK UŠETŘIT: Pokud to váš zdravotní stav umožňuje, jeďte na příspěvkovou lázeňskou péči v zimním období. Některá zařízení poskytují stejně kvalitní služby za výrazně nižší ceny.

  • 2.

    Děti mají také nárok

    Děti s některými diagnózami mohou také využít komplexní lázeňskou péči. Jde o dýchací obtíže, nemoci kožní, onkologické, trávicího ústrojí a obezitu. Ve specializovaných léčebnách mohou pobývat děti všech věkových kategorií. „Nejmenší od 1,5 roku do 6 let přijíždějí v doprovodu rodičů nebo prarodičů, kterým pobyt také hradí pojišťovna. Starší děti a mládež do 18 let přijíždějí do lázní samostatně. Po dobu pobytu v našich lázních děti nezameškají školní výuku. Součástí komplexu našich dětských léčeben je i základní škola,“ vysvětluje Dalibor Chrastina ze společnosti Lázně Luhačovice. Nastoupit je nutné do 6 měsíců od vystavení návrhu na lázeňskou péči lékařem.

     

    CO HRADÍ POJIŠŤOVNA: ● dětem: ◗ ubytování ◗ plnou penzi ◗ lázeňskou léčbu ● průvodci: ◗ ubytování ◗ plnou penzi

  • 3.

    Kdo má smůlu?

    Tlouštíci

     

    Máte nadváhu, trápí vás klouby a potřebovali byste totální endoprotézu a následnou lázeňskou rehabilitační léčbu? Tak byste měli začít hubnout! Může se totiž stát, že lékaři podmíní operaci tím, že výrazně shodíte. A to platí i pro následnou lázeňskou léčbu.

    Tloušťka se významně podílí na pacientových obtížích a obezita je rizikem samotného operačního výkonu i příčinou možných pooperačních potíží a komplikací v následné rehabilitaci. Zhubnutí proto může být i podmínkou pro navržení a schválení lázní.

     

    „Vyhláška ministerstva zdravotnictví skutečně v některých případech vyžaduje, aby pacient zhubl,“ vysvětluje mluvčí VZP Vlastimil Sršeň a dodává: „Při opakovaném pobytu je nutné doložit, že pacient s BMI (body mass index, jímž je dán stupeň obezity – pozn. red.) vyšším než 30 zhubl od posledního pobytu o 5 %. To ale zase není tak nesplnitelné. Např. při váze 85 kg a výšce 165 cm (BMI 31) je to asi 4,5 kila dolů. U obézních při BMI nad 35 je potřeba shodit 10 % od posledního pobytu v lázních. To platí i pro pacienty s problémy pohybového ústrojí, hypertenzí a diabetem.“

    Kuřáci

     

    Kuřák se srdečními obtížemi nebo se žaludečními vředy se může také dočkat odmítnutí. A to jak ze strany svého praktického lékaře, tak i od zdravotní pojišťovny. „Pokud lékař nepředepíše kuřákovi lázně na léčbu žaludečních vředů, postupuje správně z hlediska právního i odborného medicínského pohledu,“ říká Sršeň. Kouření je v tomto případě kontraindikací lázeňské léčby, tedy důvodem, proč ji pacient nemůže absolvovat.

     

    KUŘÁK NEUSPĚJE, KDYŽ:

     

    ◗ trpí nějakou chorobou ze skupiny nemocí trávicího ústrojí ◗ je po operaci žaludku, dvanáctníku, jícnu a střev ◗ má nemocné oběhové ústrojí ◗ má poruchu výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (včetně diabetu!) ◗ potýká se s nemocí dýchacího ústrojí

    Alkoholici

     

    Alkoholik po operaci, je-li u něho shledána zdravotní indikace k lázeňské péči a je do lázní přeložen z lůžka na lůžko, má pobyt hrazen. Pokud sem však bude chtít opakovaně, pravděpodobně nemá šanci. Alkohol ve fázi závislosti patří mezi obecné kontraindikace lázeňské léčebně rehabilitační péče.

     

    POZOR! Tato omezení obézních, kuřáků i alkoholiků se netýkají té lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci pro danou nemoc a je nedílnou součástí pooperační péče.

Dnešní horoskopy