Takzvaná světelná panorama je rozměrný objekt na kruhovém půdorysu, po obvodu jsou kukátka. Expozice v Technickém muzeu je ztvárněna ve stylu secese, tedy doby, kdy byl přístroj v provozu a svým uživatelům dával šanci „nahlédnout“ do vzdálených zemí.

Technické muzeum každý měsíc mění snímky v kukátkách. Únor náleží záběrům solného krasu Namakdan na ostrově Kešm, který patří Íránu a leží v Hormuzském průlivu. Na přelomu tisíciletí tam pracovali čeští vědci. Objevili a zdokumentovali nejdelší solnou jeskyni na světě. Dostala název Jeskyně tří naháčů, respektive Jeskyně3N.

„Po tomto objevu byla část ostrova Kešm v Perském zálivu vyhlášena Národním geoparkem a následně registrovaná v databázi UNESCO,“ uvedla kurátorka Naďa Urbánková z Technického muzea.

Najednou až 25 lidí

V březnu si zájemci prohlédnou historické snímky z Německa, v dubnu novější záběry bulharské sakrální architektury, poté se podívají například do amerických národních parků nebo na české hrady a zámky.

Staré i nové snímky, které díky využití optických zákonů působí trojrozměrně, může najednou prohlížet až 25 lidí.

Historická stereovize je umístěná ve vstupní hale muzea a lidé ji mohou navštívit i samostatně, bez vstupu do ostatních expozic.

VIDEO: Výstava ilustrací Ondřeje Sekory, táty Ferdy Mravence.

Video
Video se připravuje ...

Výstava ilustrací Ondřeje Sekory, táty Ferdy Mravence TV Blesk Zdeněk Matyáš