Původně jsme sem chtěli letadlo, ale to by se nám sem nevešlo, tak jsme si řekli o tramvaj (smích),“ popsala pro Blesk.cz prvotní nápad zástupkyně ředitele Stanice techniků Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy Irena Friedrichová.

Stanice techniků přezdívaná Stejšn je domovem mladších experimentátorů, kutilů i modelářů. Na své si tu přijdou jak automodeláři, tak železniční, letečtí i MHD modeláři. Kromě dětí se tu sdružuje i mnoho dospělých nadšenců a „šotoušů“, a tak občas vznikají i velké „hračky“. Například železniční závora, která zdobí vjezd na dvůr nebo návěstidlo. Ale jak tu přišli na nápad pořídit si »opravdovou« tramvaj?

 „Nedávno před Stanicí vzniklo unikátní venkovní kolejiště. S myšlenkou pořídit tramvaj přišel ředitel pražského Domu dětí a mládeže Libor Bezděk, a díky vstřícnosti Dopravního podniku hlavního města se jej podařilo rychle realizovat. Navíc nám tramvaj nechali za velmi symbolickou cenu, takže jsme byli schopní ji uhradit ze svých zdrojů,“ doplňuje Friedrichová.

A přesto že je tramvaj před Stanicí techniků teprve druhý měsíc a ještě neslouží novým účelům, už ji stihli poničit vandalové. „Řešili jsme to s policií, graffiti rozhodně na tramvaji mít nechceme a v nejbližších dnech ho odstraníme,“ vysvětluje zástupkyně ředitele.

Klubovna i trenažér

Tramvaj má v budoucnu sloužit jak dětem ze Stanice techniků, tak studentům z okolních základních škol. Některé aktivity budou probíhat i ve spolupráci s městskou částí Praha 6. „Nejprve musíme ale tramvaj elektrifikovat, abychom ji mohli naplno využívat. Chceme zde vybudovat tramvajový trenažér, děti ji budou využívat jako klubovnu, ve které si mohou zahrát deskové hry, pohrát s minikolejištěm, vypůjčit vláčky na zahradní kolejiště nebo jen tak posedět,“ uzavírá Irena Friedrichová.

Stanice techniků je jedno ze sedmi středisek Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy. Jedná se o jedinečné místo. Technickým unikátem je 40 metrů dlouhá osmiproudá závodní autodráha, která odchovala mistry české i světové. Modelové železniční kolejiště, kde např. nádražní budovy jsou malými kopiemi nádraží skutečných, včetně patiny stáří a ošumělosti, nadchne malé i velké návštěvníky. Místo zde má klub modelářů MHD s modelem města, ve kterém jezdí miniaturní tramvaje a trolejbus.

Fotogalerie
12 fotografií