Tak tohle je hodně silná káva! Princ Charles se nyní ocitl ve stejné pozici jako „ekologové“ Harry (35) s Meghan (38), kteří mudrují o životním prostředí a přitom si prakticky týden co týden létají přes půl zeměkoule soukromými tryskáči.

Na nejstaršího syna britské královny Alžběty II. (93) se totiž provalilo, že letěl na přednášku o snižování emisí uhlíku vrtulníkem patřící anglické vladařce a následně přesedl do luxusního Bentley, co ho převezl na univerzitu v Cambridge – což je místo vzdálené 600 kilometrů.

Charles na slavnou vysokou školu letěl ze svého sídla v Highgrove přednášet o možnostech čistší letecké dopravy, podle odhadů odborníků přitom ale dosáhly jeho celkové výdaje na obě cesty nejméně 12 tisíc liber (téměř 360 tisíc českých korun), a dopravní prostředky vyprodukovaly 2,5 tuny uhlíkových emisí. Kdyby přitom bývalý manžel milované lady Diany (†36) jel do Cambridge autem, byly by to emise sotva desetinové. A na cestě vlakem by zase ušetřil – lístek vlakem, byť první třídou, by ho podle Daily Mailu přišel na celých sto liber (ani ne 3 tisíce).

Královský palác se však následníka trůnu rázně zastal. „Princ se osobně neúčastní rozhodování o své dopravě. Navzdory tomu ovšem zajišťuje, aby byly všechny uhlíkové emise každoročně vykompenzovány,“ stojí v oficiálním prohlášení královské rodiny. Podle DailyMail mluvčí britské monarchie dodal, že způsob dopravy je pečlivě volen s ohledem na princův nabitý harmonogram, vzdálenost cesty a bezpečnost. „Má spoustu pracovních závazků nejenom po celé Velké Británii, ale i po celém světě, a proto musí někdy létat. Jak ale často říkal, jakmile budou tyto cesty udržitelnější, bude první, kdo je použije.“

Během svého emotivního projevu k vědcům z Cambridge ve Whittle Laboratory pak Charles naléhal, že musí „jednat rychle, aby zachránili tuto ubohou starou planetu“. Ostatní ekologicky smýšlející vědci jsou však z jeho jednání, co je v přímém rozporu s jeho slovy, rozčarováni. „Zdá se, že pro něj platí jiná pravidla než pro ostatní,“ zlobil se například aktivista Graham Smith, kritik monarchie a zároveň člen britské republikánské organizace.

VIDEO: Princ Charles se nepozdravil s Trumpovým mužem

Video
Video se připravuje ...

Princ Charles se nepozdravil s Trumpovým mužem. Reuters

Fotogalerie
53 fotografií