Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus versus chřipka: Jaká nemoc je zákeřnější a jaké jsou příznaky?

Aktualizováno -
26. února 2020
08:25
Autor: ula, ČTK - 
4. února 2020
09:55

Chřipková epidemie z Česka pomalu mizí, zatímco nový koronavirus se k  nám blíží. Hlavně kvůli rapidnímu nárůstu nakažených v Itálii, kteří roznášejí koronavirus dál po Evropě i mimo ni. Zatímco chřipka si tuto sezonu vyžádala v Česku už několik mrtvých, případy koronaviru tu zatím nemáme. Jak se chřipka od koronaviru liší?

Chřipka se projevuje vysokou horečkou, i přes 39 stupňů. U nového koronaviru jsou také vysoké horečky, které neustupují, zejména u starších osob a lidí s oslabenou imunitou. Jsou však i mírnější formy koronaviru, bez horečky. 

Při chřipce není bolest krku pravidlem, ani koronavirus se tak neprojevuje. Naopak bolest v krku je normální u nachlazení a jiných viróz.

Svaly u koronaviru většinou nebolí

Jak uvádí Ministerstvo zdravotnictví ČR, „horečky mohou být provázeny nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů.“ „Bolest svalů je spíše u chřipky, u nového koronaviru typicky ne,“ uvádí ale epidemiolog Rastislav Maďar.

Chřipka se projevuje suchým, dráždivým a vyčerpávajícím kašlem. Kašel je jeden ze zásadních projevů koronaviru, stejně jako chřipka zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest.

Podle epidemiologa je u koronaviru typická triáda: horečka, kašel, dušnost.

„Pokud má člověk horečku a nebyl v kontaktu s Číňany a ani nepobýval v zimním období v této zemi, jeho nákaza je nepravděpodobná,“ upozorňuje Maďar s tím, že za minulou sezonu 2018/2019 podlehlo chřipce 200 lidí. Pokud ale započítáme i smrtelné komplikace chřipky, počet úmrtí může jít do tisíců, upozorňuje Maďar.

„Lidé si příliš neuvědomují, jak nebezpečná může chřipka být, považují ji za běžnou virózu. Tu sice v chřipkové sezoně mohou dostat taky, chřipka je ale ta nejzávažnější z této skupiny sezonních nákaz,“ řekl Blesk Zprávám epidemiolog.

Zánět průdušek, srdečního svalu či mozku

Chřipka je vysoce infekční nemoc. Nejen kvůli koronaviru byste měli v době epidemie dodržovat přísnou hygienu. Pokud chřipkou onemocníte, měli byste nemoc vyležet a nepřecházet ji.

„Pokud někdo chřipku přechodí, může trpět dlouhodobým únavovým syndromem, který významně narušuje kvalitu života, nebo může mít i vážné komplikace, například zánět srdečního svalu, výpotek na srdci s dušností apod.,“ vypočetl komplikace Maďar.

Tím ovšem seznam problémů, které může chřipka způsobit, nekončí. Mohou se objevit přidružené komplikace jako ušní infekce, zánět obličejových dutin, zánět průdušek či zápal plic. „Dále také vzdálené komplikace jako např. myokarditida, vzácněji zánět svalů nebo mozku – encefalitida. Chřipka může zhoršit onemocnění srdce, astma, cukrovku,“ pokračuje epidemiolog.

Chřipka také značně oslabuje celkovou obranyschopnost organismu, výkonnost imunity a taky funkčnost lokální ochrany dýchacích cest. 

„Lehce na to potom nasedne jiný virus nebo bakterie jako tzv. superinfekce, jako např. pneumokok, a pacientovi jde potom nezřídka o život,“ varuje Maďar.

Jistotu nemůže mít nikdo

Často se hovoří o tom, že koronavirus i chřipka jsou rizikové zejména pro seniory a pacienty s oslabenou imunitou. Koronaviru už ale podlehli i jedinci bez komplikací, stejně tak i chřipce.

„Ano, a děje se to prakticky každoročně, umřít na chřipku může i dítě nebo mladý a do té doby zdravý dospělý. Jistotu nemůže mít nikdo. Navíc se to může spojit s jinou akutní infekcí, chvilkově oslabenou imunitou. Neprospívá ani výraznější nadváha až obezita,“ doplňuje Maďar.

Používejte dezinfekční gel nejen kvůli koronaviru

Hygienici doporučují v období nárůstu chřipkových onemocnění, aby se lidé vyhýbali místům s vysokou kumulací lidí, jako jsou nákupní centra, kina či MHD. Důležité je opakovaně si mýt ruce, popřípadě používat dezinfekční gely na ruce na alkoholové bázi. Riziko přenosu viru chřipky prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů lze snížit i tím, že se nebudeme dotýkat rukama obličeje a mnout si oči.

Je vhodné jíst pestrou stravu, zvýšit přísun vitaminů ve formě ovoce a zeleniny, dbát na přiměřenou fyzickou aktivitu, dostatečný spánek a otužovat se. Doporučuje se také často větrat.

Video  Češi z Wu-chanu jsou doma: Odvezli je rovnou na Bulovku.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

cesky_novinar_ ( 26. února 2020 23:20 )

peníze -> Agrofert -> Babiš

cesky_novinar_ ( 26. února 2020 23:17 )

To je účel a zadání toho článku.

HledacPravdy ( 26. února 2020 18:28 )

Jezdit autem

sorgedoktor ( 26. února 2020 17:34 )

Ha ha ha...To je dobrej for

sorgedoktor ( 26. února 2020 17:33 )

Jestli se domnivate,ze banaalniá chripka je nakazliva az kdyz nastanou priznaky, jste v omYlu.Nekdo nemateplkoty, trochu je mu nešvolno.Pro nweschopenku se nejde. Ovsem i pri klasickem prubehu ta nakazlivot jr tak 12 az 17 hodin pred vypuknutim.S tim coronavbiremm te ro zrejme horsi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa