Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sestřelené letadlo: Írán se odmítá dál dělit o důkazy. Kvůli zveřejněné nahrávce

Aktualizováno -
3. února 2020
14:22
Autor: ČTK, sova - 
3. února 2020
13:40

Írán už nebude dále sdílet s Ukrajinou důkazy pro vyšetřování lednového sestřelení ukrajinského letadla u Teheránu, uvedl v pondělí šéf vyšetřování z íránského úřadu pro civilní letectví. Důvodem je podle něj to, že jeden audiozáznam letové komunikace ze dne zřícení letadla, který Írán poskytl ukrajinským vyšetřovatelům, unikl do ukrajinských médií.

„Tým techniků vyšetřujících zřícení ukrajinského letadla v podivném kroku zveřejnil tajnou audionahrávku komunikace pilota letounu, který letěl ve stejné době jako ukrajinské letadlo,“ prohlásil šéf íránských vyšetřovatelů Hasan Rezá Afar. „Tento krok Ukrajinců nás vede k tomu, abychom s nimi dále nesdíleli důkazy,“ dodal.

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

Ukrajinský letoun se 176 lidmi na palubě se zřítil 8. ledna krátce po startu z mezinárodního letiště v Teheránu. Írán až po několika dnech přiznal, že stroj omylem sestřelily jeho revoluční gardy. Nikdo z lidí na palubě nepřežil, většina cestujících byla z Íránu, další byli z Kanady, Ukrajiny, Švédska, Afghánistánu a Británie.

Pilot: Nerozumíme tomu, co se děje

Zmíněnou nahrávku zveřejnila v neděli v noci ukrajinská televize 1+1. Jde o hovor letového dispečera s pilotem íránských aerolinek, který letěl týž večer do Teheránu. Z nahrávky mimo jiné vyplývá, že íránské úřady věděly už bezprostředně po zřícení ukrajinského letadla, že ho sestřelila raketa.

Na trase záblesky jako z rakety. Mělo by se se tam něco takového být?“ ptá se například na záznamu pilot dispečera. „O ničem takovém nás neinformovali,“ zní odpověď z řídící věže.

O něco později se k neobvyklému jevu pilot letadla vrací: „Pane inženýre, viděli jsme explozi, velký záblesk od exploze. Nerozumíme tomu, co se děje,“ píše se v přepisu záznamu, který zveřejnil zpravodajský server Novinky.cz.

My to přesně taky nevíme,“ zní odpověď leteckého dispečera.

Írán odmítá vydat Ukrajině černé knížky

Neštěstí se stalo v době vyhroceného napětí na Blízkém východě poté, co 3. ledna Američané zabili u iráckého Bagdádu klíčového íránského generála Kásema Solejmáního. Teherán odpověděl 8. ledna raketovým útokem na základny využívané americkou armádou v sousedním Iráku. Týž den bylo sestřeleno ukrajinské letadlo u Teheránu.

Video  „Třetí světová válka nehrozí. Írán dal Trumpovi šanci konflikt uklidnit,“ míní analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Spor vedou Ukrajina a Írán v rámci vyšetřování i o analýzu takzvaných černých skříněk ze sestřeleného letadla. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli zopakoval, že chce, aby byly dodány k expertíze do Kyjeva. Írán je vydat odmítá, ač souhlasil, že na jejich analýze se mohou podílet ukrajinští experti. Ti by kvůli tomu měli v pondělí přijet do Teheránu.

gabreta ( 3. února 2020 16:48 )

Špatně čteš ty! Zkus to znova, ale pomalu!!! Je dam doslova toto!!

"Írán odmítá vydat Ukrajině černé knížky"

zombie ( 3. února 2020 15:27 )

Nauč se nejdřív pořádně číst a pak můžeš něco komentovat.Je tam jasně napsáno-černé skříňky. A nebo ses možná až moc začetl do nějaké své černé knížky,dej si studenou sprchu,ta tě probere

strejda777 ( 3. února 2020 13:58 )

Tak nevím......Írán odmítá vydat Ukrajině černé knížky? Nemá tam být snad černé skříňky? Knížky by možná v tom letadle shořely, ne?

Zobrazit celou diskusi