Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Johnson po brexitu hrozí Bruselu cly, premiérova „vydřička“ slavila odchod z EU se psem

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. února 2020
23:30

Britský premiér Boris Johnson může být spokojen, splnil, co slíbil. A brexit „dotáhl“ do konce. Británie v pátek 31. ledna vystoupila z Evropské unie a vkročila do přechodného období. Zastánci brexitu bujaře oslavovali, premiér se svými nejbližšími spolupracovníky a partnerkou Carrie Symondsovou, které přezdívá „vydřička“, uspořádal jen skromný večírek. Naplno už plánoval, co se bude dít v přechodném období, zvláště pak, jak budou vypadat obchodní smlouvy.

Například v připravované obchodní dohodě s EU se Británie nezaváže k dodržování unijních pravidel ohledně hospodářské soutěže, ekologie, sociálního zabezpečení či subvencí, a pokud na jejich dodržování bude Brusel trvat, přistoupí raději na zavedení cel, oznámil Johnson. Podle deníku The Times dal najevo, že hodlá v jednáních s Bruselem zaujmout tvrdý postoj. Hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier ale zdůraznil, že Británie může získat ambiciózní obchodní dohodu jen v případě, že budou zajištěny rovné podmínky pro konkurenci na obou stranách.

Symondsová na svém twitteru ukázala, jakou má radost z úspěchu svého partnera. Premiér Johnson se už v prosinci nechal slyšet, že největší dárek, který hodlá své blonďaté přítelkyni darovat, je právě brexit. Na oslavu odchodu z EU Symondsová oblékla jejich psa Dilyna do oblečku se vzorem britské vlajky.

Boris Johnson v den předčasných voleb v Anglii: Procházel se s pejskem (12.12.2019 Boris Johnson v den předčasných voleb v Anglii: Procházel se s pejskem (12.12.2019 | Reuters

„EU také není nucena přijímat britská pravidla“

Británie o půlnoci z pátku na sobotu po 47 letech opustila evropské společenství a jako nečlenská země EU nyní bude s Bruselem vyjednávat o dohodě o volném obchodu.

„Často nám opakovali, že si musíme vybrat mezi plným přístupem na evropský trh, který se pojí s přijetím pravidel a soudních verdiktů podle modelu Norska, a ambiciózní obchodní dohodou, kterou se otevře trh, ale zároveň se vyhneme paletě unijních regulací, jako je tomu v případě Kanady,“ řekl Johnson v projevu před podnikateli v Londýně. Británie si podle něj vybrala dohodu podle kanadského modelu.

Není potřeba, aby dohoda o volném obchodu obsahovala přijetí pravidel EU ohledně hospodářské soutěže, subvencí, sociálního zabezpečení a životního prostředí či čehokoli dalšího stejně, jako EU není nucena přijímat britská pravidla,“ zmínil dále premiér. Podle britských médií tak unijním představitelům vzkázal, že se Londýn evropskými pravidly nehodlá řídit ani výměnou za lepší přístup na jednotný trh.

Britové slavili vystoupení země z Evropské unie (1.2.2020) Britové slavili vystoupení země z Evropské unie (1.2.2020) | Reuters

Nevybíráme si rozhodně mezi odchodem s dohodou a bez dohody. Otázkou je, zda vyjednáme takové obchodní vztahy, jaké má EU s Kanadou - nebo spíše takové, jaké má s Austrálií. V každém případě nemám pochyb o tom, že Británie bude prosperovat,“ dodal Johnson. EU a Kanada se dohodly na odstranění 98 procent cel, Austrálie dohodu o volném obchodu s EU nemá.

Johnson: Proroctvím o zkáze nevěřím

Barnier ale dnes zdůraznil, že dohoda podle názoru EU musí zajišťovat rovné podmínky pro obě strany v důležitých oblastech, k nimž patří právě ochrana klimatu, pracovní podmínky, daně či státní pomoc. Pouze při jejich respektování může mezi oběma stranami v budoucnu probíhat obchod bez cel a dalších bariér, dodal.

Lídři EU na tiskové konferenci o brexitu, zleva: šéf Evropské rady Charles Michel Michel, předseda Evropského parlamentu David Sassoli a předsedkyně Evropské komise Ursuloa von der Leyenová. Lídři EU na tiskové konferenci o brexitu, zleva: šéf Evropské rady Charles Michel Michel, předseda Evropského parlamentu David Sassoli a předsedkyně Evropské komise Ursuloa von der Leyenová. | Reuters

Deník The Guardian v této souvislosti poznamenal, že pokud premiér se svou nekompromisní vyjednávací taktikou neuspěje, bude Británie reálně čelit nebezpečí, že se po skončení přechodného období na konci tohoto roku ocitne v podobné situaci, jako kdyby z EU odešla bez dohody. To ale premiér odmítá: „Dohodu máme, je to skvělá dohoda a jsme venku,“ řekl na dotaz novinářky z BBC, aby dodal: „Když slyším proroctví o zkáze, tak jim nevěřím, protože jsem je slyšel už mnohokrát.“

Pokud Johnson odkazuje na možnost, že by Británie měla s unií podobné obchodní vztahy jako má EU s Austrálií, říká podle britských médií jinými slovy jen to, že by v podstatě EU přistupovala k Londýnu jako ke „třetí zemi“ bez jakéhokoli preferenčního zacházení. Sedmadvacítka totiž v současné době žádnou obchodní dohodu s Austrálií nemá. Podnikatelé by se tedy mohli spolehnout pouze na minimální standard garantovaný pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Johnsonův mluvčí uvedl, že ať už bude obchodní dohoda s EU jakákoli, měly by se firmy připravit na to, že po ukončení přechodného období na konci letošního roku začne Británie na svých hranicích provádět u převáženého zboží celní kontroly.

Expremiéři „ve vatě“

Jména expremiérů Theresy Mayové a Davida Camerona jsou spojena s brexitem, dá se říct, že je odchod z EU dohnal k rezignaci. Ani jednomu z politiků se ale rozhodně nežije špatně. Oba vydělávají miliony. Mayová profituje hlavně z proslovů, za jednu svou řeč si účtuje i přes dva miliony korun. Příprava i přednes ji přitom mnohdy zaberou jen necelých 5 hodin. Od svého odstoupení v červenci 2019 si díky projevům přišla až na necelých 12 milionů korun.

Cameron je na tom ještě o trochu lépe, ten si loni vydělal 25 milionů korun, od své rezignace po referendum o brexitu v roce 2016 si přišel na bezmála 48 milionů korun. Expremiér má vlastní investiční firmu, zároveň je členem rad mnoha společností ve veřejném i soukromém sektoru. Stejně jako Mayová se živí i projevy, jedna jeho řeč vyjde zhruba na 3,5 milionu korun.

PPP150W ( 4. února 2020 07:03 )

Camerona a May bych neposlouchal ani zadarmo, natož abych za to ještě platil.Trochu drahé memoáry.

Zobrazit celou diskusi