Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakovinu našli Petrovi u zubaře: Otci tří dětí chtěli odříznout polovinu čelisti

Autor: rc - 
4. února 2020
06:04

Zdrcující zprávu si před pěti lety vyslechl Petr Hanáček, když se dostavil na k zubaři. Při prohlídce mu zjistili rakovinu s tím, že jedinou šancí je podstoupit náročnou operaci. Tu však otec tří dětí odmítl a rozhodl se pro neinvazivní způsob léčby. O své zkušenosti napsal knihu.

V roce 2015 se Petr Hanáček dostavil na preventivní prohlídku k zubaři. Při té mu lékař v dolní čelisti našel zvětšenou cystu. „Cysta se vyčistila a histologické vyšetření ukázalo, že obsahovala zhoubný nádor,“ uvedl Petr pro zpravodajský web Liberecká Drbna. Věřil prý, že po podstoupeném zákroku už vše bude dobré. Ovšem to byl pouze začátek.

Petr odjel do zahraniční na studijní pobyt, když jeho manželce zavolali lékaři zdrcující zprávu. „Právě v tu dobu lékaři manželce oznámili, že se tím problém nevyřešil. Nádorové buňky zasahovaly dál do kosti dolní čelisti. Z pohledu lékařů bylo jediné řešení – odstranit celou polovinu dolní čelisti,“ uvedl. „Je to šok a chvíli trvá, než se s tím člověk srovná,“ píše Petr na své webové stránce Uzdravímesesami.cz.

Nakonec se prý rozhodl využít jinou cestu léčby. Už nechtěl podstoupit další operaci, po níž by měl trvalé následky, a chtěl s nemocí bojovat neinvazivně. S pomocí manželky se snažil pracovat sám na sobě, na svém emočním zdraví a posilovat imunitní systém. „Martina již delší dobu pracovala v oblasti emočního zdraví. Pomáhala mi, jak své tělo podporovat, věřit mu a jak posilovat toho nejdůležitějšího spojence – imunitní systém. Sekundárním ziskem byl přínos mnoha životních vhledů, změny některých postojů a okolnosti naší každodennosti,“ popsal pro zpravodajský web Liberecká Drbna Petr s tím, že ho lékaři varovali před fatálními následky, které by jeho rozhodnutí mohlo přinést.

„I přes důrazné poučení lékařů o možných následcích a fatálním konci jsme se nakonec rozhodli, že tuto devastující operaci nepodstoupím. Stal by se ze mne špatně artikulující člověk se zdeformovaným obličejem. Ztratil bych tím práci pedagoga a stal bych se společensky handicapovaným,“ uvedl Petr s tím, že při léčbě využíval i rad z čínské medicíny a dokonce odjel do Peru.

„Naše okolí nic netušilo, protože jsme si potřebovali zajistit klid a vyvarovat se nadbytečných reakcí. Chodili jsme normálně do práce a starali se o naše tři děti. Mezitím jsem také odjel do Peru, odkud jsem si přivezl léčivé bylinky a další zkušenost se svým vnitřním světem,“ napsal Petr na svůj web.

„Byla to těžká situace, kterou se mnou celou dobu sdílela moje žena Martina. Byla mojí oporou a oba jsme věděli, že existují i jiné síly a cesty, které lékařská věda nepoužívá,“ uvedl Petr a dodal, že se o své zkušenosti rozhodl podělit s ostatními a napsal se svou manželkou knihu Nemoc – dar transformace. Publikaci ocenili i jiní lidé s podobnou zkušeností. „Knihu jsem měl vypůjčenou, začal jsem ji číst a nedalo mi to, musel jsem si začít dělat výpisky. Záhy jsem zjistil, že bych ji musel opsat celou,“ uvedl například František z Brna pro Libereckou Drbnu.

Gretka ( 8. září 2020 13:55 )

Tak to nebyla rakovina a ještě agresivní jak píše.

Monikay ( 4. února 2020 10:50 )

pán měl velké štěstí

Gretka ( 4. února 2020 09:38 )

To se čte jako pohádka, to by nemuseli být doktoŕi, nevěřím tomu.

Zobrazit celou diskusi