Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drtí vás nachlazení? Zničte ho přírodní cestou: Česnek, cibule, zázvor a křen umí divy

/
  • Proti nachlazení pomohou přírodní léky.
    3. února 2020 ● 11:50

    Chřipková epidemie udeřila! Pokud i vás trápí nachlazení, malátnost, kašel a plný nos, zkuste některý z osvědčených babských triků. Připravit si domácí lék navíc není žádný problém, ingredience má ve špajzu snad každý. Zkuste to a výsledky vás překvapí!

     

     

  • 1.

    Česnek sice nevoní, ale léčí

    Síla česneku je obrovská! Jeho blahodárná síla působí na srdce, cholesterol, odstraňuje alergie, chrání před cukrovkou i rakovinou a má mnoho dalších pozitivních vlivů. Nedostižný je i jako přírodní antibiotikum, které chrání proti nachlazení, pomáhá vykašlávat, zlepšuje potíže s dýcháním. Dokáže si poradit dokonce i se zlatým stafylokokem či salmonelou. Užívat ho můžete v mnoha podobách, protože česnek se hodí snad do každého nesladkého jídla. Ideální je konzumovat jej zasyrova. Stačí jej rozmačkat třeba v tvarohovém sýru a máte vynikající česnekovou pomazánku, ti, kteří přežijí zápach z úst, doporučujeme řádně očesnekované topinky nebo chléb s máslem, na který pokrájíte plátky česneku a lehce osolíte.

    česnek
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Zázvor dávkujte s mírou

    Zázvor obsahuje vitaminy A,B,C,E a je tak zdatným bojovníkem s nachlazením, má protizánětlivé účinky. Sílu znali už staří Číňané ale i Římané. Přisuzuje se mu také podíl na prevenci rakoviny, pomáhá od žaludečních potíží zejména u těhotných a detoxikuje organismus. Nejběžnější úpravou je zázvorový čaj, jako koření je ale běžnou součástí asijské a indické kuchyně. Přidává se například i do perníku, k hovězímu a vepřovému masu či k plodům moře. U zázvoru ale platí, že se nic nemá přehánět. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku jednoho gramu, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně čtyři gramy. Dětem do dvou let jej nedávejte raději vůbec.

    zázvor
    Autor: istock.com

  • 3.

    Cibule crhoupejte i vdechujte

    Cibule podobně jako česnek dokáže zatočit s bakteriemi a viry. Pomáhá především při kašli a bolestech horních cest dýchacích. Právě na ně účinkuje cibulový čaj nebo cibulový sirup. Pokrájenou cibuli zalijete medem a necháte odstát do druhého dne. Cibule pustí šťávu a chutě se prolnou. Cibule je velkou zásobárnou vitaminů řady B a vitamínu C. Ty ale při tepelné úpravě značně mizí, proto je ideální chroupat cibuli sirovou. Kupodivu je sladká. Cibuli můžete i inhalovat. Výpary z ní si dopřávejte několikrát denně zhruba tři minuty, nádherně uvolní zanesený nos.

    cibule
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Křeňte se s křenem

    Špatně se hojící rány, zanícené klouby, chřipka, zápal plic i prevence proti rakovině. To všechno zvládá nastrouhaný křen. Pokud si ho zrovna nedáte ke klobáse nebo vepřovému, ale chcete ho užívat jako přírodní lék, je nutné jeho palčivost trochu zmírnit. I tady bezvadně poslouží med, který má v lidovém léčitelství historii dlouhou takřka tři tisíce let. Recept je opět jednoduchý: nastrouhaný křen smíchejte s medem a po lžičkách užívejte až sedmkrát denně.

    Křen
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy