Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Seniora uštkl téměř dvoumetrový had. Pakobra se mu opakovaně zahryzla do ruky

Autor: dst - 
2. února 2020
17:51

V australské Tasmánii téměř osmdesátiletého muže uštkla pakobra páskovaná. V době útoku se staral o ovce na své farmě. Had oběť kousl minimálně pětkrát na noze, dále ho zranil na ruce a v oblasti paže. Winston Fishl zraněním podlehl, napsal britský deník The Guardian.

Fishe našel kamarád, který chtěl zjistit, proč se jeho známý stále nevrací domů. Ve chvíli, kdy ho našel, měl muž hada stále ovinutého kolem paže. „Jakmile se ho zbavil, už u něj byl doktor,“ sdělil bratr oběti. V nemocnici v Oatlands ale neměli žádnou protilátku, kterou by uštknutému podali. Záchranáři se ho pokusili ošetřit, zatímco společně letěli vrtulníkem do nemocnice Royal Hobart, ale nevyšlo to. Po dvou dnech v nemocnici zraněním muž podlehl.

„Jediné, co můžeme předpokládat, je to, že spadl na hada, který se do něj zamotal. Nebyl u toho ale nikdo, kdo by nám mohl říct, co se stalo,“ spekuluje bratr.

Nebezpečné pakobry

Pakobry páskované jsou jedním z nejvíce jedovatých hadů v Austrálii. Mohou dorůstat až 1,8 metru. Obvykle jsou černé nebo olivové barvy a mohou mít po celém těle slabé žluté nebo krémové pruhy. Každoročně v Austrálii hadi kousnou asi 3 000 lidí, uvedla agentura Royal Flying Doctor Service.

„Mají rádi mokré oblasti, lze je potkat v lesích, horách a na pobřeží,“ řekl Dane Trembath, herpetologický technický pracovník v australském muzeu. „Hadi jsou nejaktivnější na jaře a v létě a obvykle přes zimu hybernují, dodává.

Většina hadů „není agresivní, pokud necítí nebezpečí“, řekl. „Pokud se jim pokusíte ublížit, chytit je nebo je přesunout bez tréninku, můžou vás ale pokousat.“ Pakobry páskované jsou nejčastějším hadem, který způsobuje kousnutí v jihovýchodní Austrálii, dodal jeho kolega.

vosavopruz ( 2. února 2020 21:28 )

takovýho hada nemá ani Babiš,Monika by mohla vyprávět

bb88 ( 2. února 2020 20:39 )

Velmi inteligentní zvratek.

Zobrazit celou diskusi