Pro Čechy a Slováky, kteří v neděli večer přiletí z čínského Wu-chanu, bude na Letišti Václava Havla nachystaný obří tým odborníků. Ti mají za úkol zajistit bezpečný převoz pěti Čechů do nemocnice Na Bulovce. Slovenských občanů se zase ujme slovenská záchranka.

Podle mluvčí pražské záchranky Jany Poštové ještě není daný přesný harmonogram a konkrétní úkoly se budou rozdělovat až na místě mezi pražské hasiče, policisty a specialisty z Orgánu ochrany veřejného zdraví. Pražská záchranka, která bude provádět převoz do nemocnice, bude mít na letišti 4 zaměstnance - řidiče, záchranáře, krizového manažera a inspektora: „Budeme mít celotělový oblek, brýle, respirátory. To bude jiné, než u standardního převozu,“ popisuje speciální vybavení mluvčí. 

Tříhodinová dezinfekce

K převozu použijí záchranáři speciální velkokapacitní vůz Atego: „Užíváme ho na mimořádné události s větším počtem zraněných osob, zpravidla se používá u požárů,“ vysvětluje Poštová. Minulý týden již v Praze převážel šest lidí, u nichž bylo podezření, že mohou být nakažení koronavirem.

„Zasahovali jsme v hotelu v ulici Sevřená, kde bylo ubytovaných šest lidí, kteří se vrátili z Číny a měli chřipkové příznaky. V ochranných oblecích jsme je transportovali na Palmovku. Poté jsme vozidlo dezinfikovali,“ popisuje zásah kolegů mluvčí záchranky. Atego je po podobných výjezdech až tři hodiny dezinfikováno, aby se eliminovala jakákoliv rizika možného přenosu.  „Obavy z nakažení koronavirem nemáme,“ říká s úsměvem mluvčí. 

Spalničky a SARS

Podobná opatření pražští záchranáři podle Poštové přijali přibližně před dvěma roky v létě, kdy po celé republice řádila epidemie spalniček: „Bylo to pro nás limitující a komunikovali jsme i s armádou, protože jsme měli mnoho zaměstnanců v karanténě a vojáci byli ochotní nám vypomoci,“ prozrazuje mluvčí a dodává: „Nevzpomínáme si, že během epidemie SARS jsme dělali takováto opatření.“