Nakupování na některých asijských trzích je pouze pro otrlé. Ne náhodou lékaři jasně Evropanům říkají základní pravidlo: „Nikdy nejezte nic ze stánku na ulici.“ Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na svém blogu detailně popisuje, jak takový trh vypadá.

Pařeniště virů 

„Je to děsivý zážitek. Těkáte pohledem z místa na místo, od kusů masa a vnitřností přes vystresovaná domácí i divoká zvířata v klecích až po mrtvolky nejrůznějších tvorů, kteří se stali oběťmi pytláků. Cítíte moč, výkaly a krev,“ líčí nechutný výjev.

Právě tyto trhy označuje ředitel za semeniště nejrůznějších nákaz: „A jak se opět bolestně potvrzuje, jsou tyto trhy také pařeništěm, kde se mezi různými organismy přenášejí viry, které by jinak zůstávaly někde v ústraní, rychle mutují – a vydávají se na cestu do světa,“ píše na svém blogu.

Hrozba z Afriky

Miroslav Bobek zároveň připomíná virus SARS z čínské provincie Kuang-tung, který se šířil v roce 2002. Ten se opět podle Bobka zrodil na trzích se zvířaty: „Až s odstupem času se ukázalo, že jeho původním zdrojem byli – netopýři,“ vysvětluje Bobek. 

Podobné podmínky panují podle ředitele pražské zoologické zahrady také v Africe, odkud pochází AIDS a různé formy eboly. Podle Bobka významná ochranářská organizace Wildlife Conservation Society vyzvala Čínu a další státy, aby podobné trhy a obchodování s divokými zvířaty natrvalo zakázaly. „Neumím si dost dobře představit, jaká výzva by v této době mohla mít větší opodstatnění,“ říká Miroslav Bobek, podle něhož by toto opatření významně pomohlo proti šíření a vzniku dalších virů. Zároveň by se tím chránily ohrožené živočišné druhy.

Fotogalerie
6 fotografií