Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muž s nožem vyděsil poslance. Vondráček řeší bezpečnost Sněmovny, zpřísní kontroly?

Autor: Jakub Veinlich - 
1. února 2020
05:25

Po čtvrtečním útoku ve Sněmovně chce její šéf Radek Vondráček (ANO) oživit debatu o přísnějších bezpečnostních opatřeních v bezprostřední blízkosti poslanců a poslankyň. V okolí dolní komory parlamentu by mohl být omezen vjezd auta a vzniknout také nová kontrolní stanoviště. Policisté mezitím obvinili jedenatřicetiletého muže, který zaútočil nožem na jejich kolegu přímo na recepci Sněmovny, z násilí proti úřední osobě. Za to může jít až na dvanáct let do vězení. Kriminalisté z protiextremistického oddělení pro něj zároveň žádají vzetí do vazby.

„Je to výjimečná událost a jsem rád, že to dobře dopadlo a policie zareagovala dostatečně rychle, profesionálně, že se to obešlo bez zranění. Pro nás je to připomínka toho, že nesmíme bezpečnost podceňovat a že bychom se naopak měli zamyslet nad dalšími opatřeními,“ řekl Blesk Zprávám těsně po útoku předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Podle jeho slov je český parlament totiž v porovnání se zahraničím raritou. „Už dlouho diskutujeme o tom, že celé okolí Poslanecké sněmovny je veřejně přístupné, což je v jiných zemích naprosto nemyslitelné, a nějaká základní předkontrola by měla být,“ míní Vondráček.

V nejbližší době se chce proto setkat nejen s šéfem Ochranné služby Policie České republiky Jiřím Komorousem, sněmovním kancléřem a s lidmi z bezpečnostního odboru Sněmovny.

Není dostatek peněz?

A jak by taková opatření mohla podle Vondráčka vypadat? Především méně aut v okolí Sněmovny, kde ovšem mají byty i běžní lidé. „Spoléháme na to, že bezpečnostní situace je dobrá, ale musíme být připraveni na to, kdyby se něco změnilo. Pro takový případ by mohl vzniknout projekt s bezpečnostními sloupky, které vyjíždějí ze země a zabraňují jízdě aut do blízkosti Sněmovny, nebo nějaká jiná opatření, která omezí vjezd.“

Dost možná také méně chodců, kteří mohou Sněmovní ulicí běžně procházet. „Abychom měli nějaká opatření, která dovolí předsunout kontroly před Sněmovnu,“ dodal šéf dolní komory. Vondráčkův plán ale může také narazit na to, že v rozpočtu na podobná opatření nejsou vyhrazené žádné velké peníze.

Video  Vondráček ve Sněmovně ukazoval prostředník. Babišův muž to měl za legraci.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Změnou by zřejmě neprocházel jen inkriminovaný hlavní vchod, ale i ostatní. Dnes totiž nejsou bezpečnostní rámy bezprostředně u vchodových dveří. Kromě nové techniky by tím pádem byly potřeba také stavební úpravy. „Opatření, která si nevyžadují nějaké stavební úpravy, se mohou projevit v řádech dnů, ale rád bych se na to podíval komplexně. Berme to jako zdvižený prst, že bezpečnost není samozřejmost a musíme být připraveni,“ chce posílit bezpečnost politiků Vondráček.

Řešil to už s Krnáčovou

Myšlenku na zpřísnění bezpečnostních opatření v těsné blízkosti Sněmovny se přitom už jednou snažil otevřít. Situace je ale složitá především kvůli majetkovým poměrům. Zatímco Sněmovně patří budovy, pozemky a přilehlé komunikace jsou v majetku městské části a hlavního města Prahy.

„V minulosti se tím zabývala i komise pro činnost Sněmovny. Já jsem se sešel ještě i s předpředchozím starostou Prahy 1. Jednal jsem o tom ještě svého času i s paní primátorkou Krnáčovou.“ Uzavřel Vondráček pro Blesk Zprávy s tím, že nedávný incident není dobré brát na lehkou váhu a věří, že všechny zúčastněné strany přistoupí k jednání zodpovědně.

Kazin ( 3. února 2020 04:35 )

No možná byl béčka sádla ale zatím co Ty se tu schováváš za písmenka a možná mámě pod sukni. Víš *** co ho k tomu vedlo tak nesud. Pořád lepší béčka než namachrovanej blbecek.

Kazin ( 3. února 2020 04:31 )

Anonym 01 no nevim.? Ty jses ho ptal? Že tu vše tak vždy nejlíp víš nebo ses léčil s Ním 😂

Kazin ( 3. února 2020 04:27 )

A zase někteří nemocní lidé tady plnou hubu STB. Nemoc imbecilnich Čechů. No asi tak Vondráček říká že jsou politici. Já říkám jedno jsou to všechno do jednoho zloději a darebaci a je s takovýma potřeba zatočit. No mladé si vzal nůž blbost. Jak tu kdosi psal chtělo to celou takovou divizi. Ale stát se jednou může a pak mu bezpečnostní opatření bude k ničemu.

sixtin ( 1. února 2020 09:32 )

Ano. Stávající kamery a ochranka na to nestačí. Chtělo by to instalovat závory, nejlépe zazdít vjezdy do ulic a postavit padací mosty hlídané po zuby ozbrojenou rotou. Svrchu nepřetžitá kontrola vrtulníkem je samozřejmě naprosto bezpomínečná.

sixtin ( 1. února 2020 09:17 )

Nevím jaké úmysly měla ta bečka sádla a zda je to terorista nebo pomatenec.
Ale vím, že po teroristickém útoku v Belgii před 4 lety zaznělo úplně na férovku i z PS že si prostě na teroistické útoky MUSÍME do budoucna zvyknout ....
Neříkali nic o "přísnějších bezpečnostních opatřeních v bezprostřední blízkosti poslanců a poslankyň " . Nyní chápu, že ne všichni asi mají povinnost si zvyknout .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa