Se zvláštní kartou, kterou Pionýr celý týden zdarma rozdával, se děti dostanou se slevou nebo bez placení do více než 40 muzeí a dalších institucí. Sleva platí nejen pro děti, ale i dospělé, kteří malé návštěvníky doprovází. Účast očekávají organizátoři podobnou jako v minulých letech, tedy kolem 15.000 lidí. 

 „Výjimečnost letošního ročníku je dána několika jubilei. Mezi ně patří například 350. výročí od úmrtí Jana Ámose Komenského, nabídku jsme proto rozšířili o Pedagogické muzeum. Samozřejmě nejde o jedinou novinku, dál tu máme například Památník heydrichiády, Illusion art museum Prague, NaFilm, Neviditelnou výstavu, Galerii Tančící dům nebo Muzeum fantastických iluzí," řekla koordinátorka Ledové Prahy Irena Černá.

Nová aplikace

Nové instituce ale nejsou jedinou novinkou, kterou letos Pionýr v rámci akce připravil. „Letos si nově návštěvníci mohou stáhnout i aplikaci Na kola i pěšky, kde je připraveno na 30 vycházkových tras, které zavedou zájemce k různým památkám. Jako příklad můžu uvést třeba Ledovou Královskou cestu, která zájemce provede Pražským hradem, poté Nerudovkou na Malostranské náměstí a přes Karlův most až ke Staroměstské mostecké věži,” popsal novinku mluvčí Pionýra Jakub Kořínek.

Akci doplní i vědomostní Velká ledová soutěž, které se děti budou moct zúčastnit i na internetu, a geocachingová hra, ve které budou hledat podle souřadnic různá místa s odměnou.

Nával v muzeích

Zájem rodin s dětmi i různých skupin je opravdu velký. Vždyť třeba v Muzeu fantastických iluzí museli na chvíli i zavřít. „Zrovna jsme se synem přišli a koukáme, že je roleta dole. Slečna prodavačka nám sdělila, že teď nás bohužel pustit nemůže, protože mají plnou kapacitu. Navíc za chvíli prý čekají další skupinu asi o 60 lidech. Tak půjdeme na zmrzlinu a za hodinku se vrátíme. To už by snad mělo být v pohodě,“ popisuje nával maminka Simona, která vzala do muzea syna za vysvědčení.

Frmol měli i v Muzeu železnice. I když tam sleva v rámci Ledové Prahy byla jen pro skupiny nad deset dětí. Sem se vydala i pionýrská skupina Draci, kteří přijeli až z Českých Budějovic. „Děcka na Ledovou Prahu bereme každý rok, mají to rády. V létě s nimi jezdíme na tábory a v zimě tohle,“ řekl Blesku jeden z vedoucích.

Fotogalerie
8 fotografií