Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Greta se postavila za „oříznutou“ kolegyni. Černošská dívka zmizela ze snímku

Autor: ČTK, sova - 
31. ledna 2020
17:20

Sedmnáctiletá aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová v pátek ve Stockholmu uspořádala tiskovou konferenci pro africké kolegy, aby se jim dostalo více mediálního prostoru. Informovala o tom agentura AFP. V rámci videokonference promluvila také ugandská aktivistka Vanessa Nakateová, která si nedávno postěžovala, že její fotku americká agentura AP ořízla z jednoho společného snímku na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu.

„Dnes se soustředíme na Afriku, protože africká perspektiva zůstává zcela mimo zájem médií,“ uvedla Thunbergová, kterou časopis Time loni vyhlásil osobností roku. Švédka prohlásila, že na otázky novinářů bude odpovídat až poté, co dá slovo africkým aktivistům za ochranu klimatu.

Thunbergová se snaží dostat africké aktivisty z mediálního stínu (31. 1. 2020) Thunbergová se snaží dostat africké aktivisty z mediálního stínu (31. 1. 2020) | Reuters

Myslím, že je načase, aby svět naslouchal africkým bojovníkům a aby si vyslechl jejich sdělení. (...) Pro média je to příležitost, aby učinila zadost medializování klimatických rizik v Africe,“ uvedla Nakateová. Poté spolu s dalšími africkými kolegyněmi odpovídala na otázky novinářů.

Agentura: Nešlo o „zlý úmysl“

Své vyříznutí ze skupinové fotografie s Thunbergovou fotografem agentury AP Nakateová již dříve na twitteru odsoudila a zdůraznila, že byla jediná osoba černé pleti zastoupená na původním snímku. AP krok svého reportéra hájila s tím, že v něm nebyl „zlý úmysl“. „Fotograf v časovém presu ořízl fotografii čistě na základě kompozice,“ uvedl už dříve šéf fotografické redakce agentury AP.

Ndoni Mcunuová uvedla, že „Afrika představuje pouze pět procent emisí, které způsobují skleníkový efekt“, a přitom je světadílem „nejvíce zasaženým“ globálním oteplováním. Doktorandka, která na univerzitě v Johannesburgu dopisuje dizertační práci o ekologii, řekla, že téměř 20 milionů lidí uprchlo z kontinentu v důsledku těchto změn a že úporná sucha uvrhla téměř 52 milionů lidí do potravinové nouze.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

„Jsou to obrovské katastrofy,“ pokračovala mladá výzkumnice z Keni Makenna Muigaiová. Afričané se jim však začali přizpůsobovat a vyvíjet „místní znalostní systémy“. „Ty by měly začlenit vědomosti, které máme jako Afričané, do mezinárodního výzkumu o klimatu,“ uvedla Keňanka. „Jak je možné, že nejsme ve světle reflektorů? To je hlavní výzva, s níž je konfrontován náš kontinent,“ dodala.

zvonik54 ( 2. února 2020 07:24 )

Greta svým cestováním po protestních akcích používá dopravní prostředky, které znečišťují životní prostředí a vytvářejí stopu CO2 v přírodě. Kdyby seděla doma na zádeli, bylo by v globálu na Zemi čistěji! Je to sobec!

oklusnifranta ( 31. ledna 2020 19:00 )

Greta je ten mrňavej, šerednej, dementní zmrrrrd na fotce uprostřed?

Zobrazit celou diskusi