Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrtící nákaza, žaloba na Trumpa a únor bez alkoholu. I to nabídlo Epicentrum

Autor: Markéta Volfová, Andrea Ulagová, Martin Valeš, Bohuslav Štěpánek - 
4. února 2020
00:00

Nákaza koronavirem děsí svět, ale pro Čechy zatím nejsou roušky na místě, míní epidemiolog Roman Prymula. Velvyslanec Velké Británie v Česku Nick Archer zase popsal, co bude pro Čechy i Brity znamenat přechodné období brexitu. Prezidenta USA Donalda Trumpa se většina republikánů bojí, i když jím pohrdají, tvrdí Tomáš Klvaňa z New York Univerzity v Praze. I to zaznělo v pořadu Blesk Zpráv Epicentrum v posledním lednovém týdnu.

Běžné roušky člověka podle epidemiologa Romana Prymuly před nákazou koronavirem neochrání, protože ho nezadrží. „Abychom byli spolehlivě chráněni, tak bychom měli nosit ty 3M roušky, které mají dostatečně hustou tkaninu tak, aby nedošlo k nákaze,„ vysvětlil.

Video  Epidemiolog Roman Prymula k ochraně před koronavirem. 
Video se připravuje ...

Na druhou stranu ale běžná rouška u infikovaného člověka brání v přenosu infekce z kapének na zdravé lidi. „Pokud by ty roušky nosili „všichni“, tak by stačila ta běžná rouška, protože pak by ten virus se v podstatě v té kapénkové klasické nákaze nevyskytoval,“ řekl v pondělí v Epicentru epidemiolog.

Co se změní s brexitem?

Přechodné období dá podle britského velvyslance v ČR Nicka Archera čas připravit se na úplnou odluku na konci roku 2021. A co se změní pak, to zatím není jasné, bude se to upřesňovat celý rok.

Video  Britský velvyslanec Nick Archer k přechodnému období brexitu. 
Video se připravuje ...

„Nynější vláda se jasně vyjádřila, že už nebudeme pravidla přijímat, budeme mít nezávislé zahraniční, hospodářské a obchodní politiky. Lidé budou ve světě Británii vnímat jinak, chceme se stát vlivnou silou ve prospěch dobra,“ podotkl v úterý v Epicentru. 

Nenávidí Trumpa, ale hodí se jim

Naprostá většina republikánských senátorů a většina republikánských kongresmanů prezidentem Donaldem Trumpem pohrdá, ale bojí se ho. Řekl to ve studiu Epicentra Tomáš Klvaňa z New York Univerzity v Praze.

Video  Tomáš Klvaňa k Donaldu Trumpovi. 
Video se připravuje ...

„Velmi dobře ví, kdo Trump je, dobře ví, že Trump lže na denním pořádku, že je to člověk nespolehlivý, že to v podstatě není ani žádný republikán, protože nemá žádné jasné politické názory. Ale zatím se jim hodí,„ přiblížil Klvaňa.

Expert: Bezpečné pití neexistuje

Pojem ,bezpečné pití‘ podle adiktologa Ondřeje Sklenáře neexistuje, bezpečná je pouze abstinence, tzn. nula alkoholu. Dá se prý jen mluvit o určitých dávkách alkoholu, které jsou nízce rizikové.

Video  Adiktolog Ondřej Sklenář k „bezpečnému pití". 
Video se připravuje ...

„Světová zdravotnická organizace ve svých guidelinech hovoří o tom, že u žen je doporučená ta maximální denní dávka buď jedna sklenička vína, nebo jedna sklenička dvanáctistupňového piva, nebo jeden malý panák tvrdého alkoholu,“ řekl expert ve čtvrtek v Epicentru s tím, že u mužů je to dvojnásobek.

Celé záznamy jednotlivých dílů pořadu sledujte zde:

Video  „Roušky u nás v tuto chvíli nejsou na místě,“ hodnotí obranu před koronavirem v ČR Prymula  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Brexit se stihne, Češi mají i nadále dveře k nám otevřené, řekl velvyslanec v ČR Archer 
Video se připravuje ...
Video  „Republikánští politici Trumpem pohrdají, ale bojí se ho.“ Žalobu proto ustojí, míní expert  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  „Měsíc abstinovat není tak jednoduché," řekl adiktolog k akci Suchej únor  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa