Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravdy a mýty o hygieně v koupelně: Zabíjí mýdlo bakterie? Kde je nejvíc mikrobů?

/
  • 6 největších mýtů o bakteriích v koupelně a na wc.
    31. ledna 2020 ● 11:53

    Bojíte se bakterií a drhnete kvůli tomu koupelnu od rána do večera? Stop! Na pracovním stole je 400krát víc bakterií než na záchodovém prkénku. Jenže mýty o bakteriích na WC a v koupelně zlidověly natolik, že jim lidé věří.

     

  • 1.

    Mýtus: Nejvíce bakterií je na záchodovém prkénku

    Dlouhý život má mýtus, že nejvíc bakterií, virů i mikrobů »sedí« na záchodovém sedátku. Jenže daleko širší spektrum bakterií se nachází na počítačové klávesnici, bankomatu, mobilech, tlačítkách zvonků a výtahů nebo madlech v autobusu.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Mýtus: Umývání rukou po použití WC je samozřejmostí

    Rozsáhlý průzkum z roku 2015, kterého se zúčastnilo 100 tisíc lidí napříč Evropou, odhalil, že až 62 % mužů a 40 % žen si po použití toalety nemyje ruce. Průzkum STEM/ MARK zase ukázal, že si po návštěvě WC vůbec nemyje ruce zhruba 100 tisíc Čechů.

    Autor: iStock

  • 3.

    Mýtus: Při běžném úklidu koupelny stačí otřít jen viditelné části

    Při běžném úklidu čistí většina lidí jen viditelné části koupelny. Tím ale nezbaví prostor mikrobů, které se usazují na místech, kam při běžné údržbě nepronikneme, například v odtocích vany či podlahových žlabech sprchových koutů. Je proto nutné je minimálně čtyřikrát za rok důkladně vyčistit.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Mýtus: Zubní kartáček ve skříňce je chráněný před bakteriemi

    Ani skříňka a ani plastový kryt neochrání zubní kartáček před bakteriemi v koupelně. Dokonce mu spíše můžou »ublížit«, protože v uzavřeném prostoru neproudí vzduch. Štětinky kartáčku nemůžou dobře proschnout a ve vlhku se pak snáze množí bakterie.

     

    ➤ Ukládejte kartáček ve svislé poloze na otevřeném místě, kde k němu může vzduch.

    Vyhněte se zlozvykům, které množí bakterie
    Autor: iStock

  • 5.

    Mýtus: Mýdlo ničí mikroby

    Myslíte, že mýdlo zabíjí bakterie? Ne! Mýdlo je pouze uvolňuje z povrchu rukou a za použití vody smývá pryč. Zničení mikrobů dosáhneme pomocí prostředků s obsahem alespoň 60 % alkoholu.

     

    ZAJÍMAVOST: Utřením mokrých rukou do papírových ručníků se odstraní až 71 % bakterií, kdežto vzduchový sušič zneškodní pouze 23 % mikrobů, tedy téměř třikrát méně.

    mýdlo
    Autor: iStock

  • 6.

    Mýtus: Odvětrávání na WC je potřebné jen kvůli pachu

    Větrání na toaletě je potřebné kromě odvedení pachu také kvůli vlhkosti. Nedostatečné odvětrání totiž zvyšuje koncentraci škodlivých látek a množí se zde plísně a mikroby, které dlouhodobým působením ohrožují lidské zdraví.

    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Víte, že... 

    ...předměty každodenního užívání se liší i v počtu druhů přítomných bakterií? Zatímco na toaletách se nachází méně než 20 druhů mikroorganismů, na mobilním telefonu nalezneme téměř 140 a na tabletu až 600 druhů bakterií.

     

    ...výrobci sanitární techniky vyvíjejí materiály, které snižují počet bakterií? „Populární jsou sedátka s dezinfekční úpravou a antibakteriálními vlastnostmi. Díky obsahu sloučeniny stříbra dochází k redukci hustoty bakterií až o dva řády,“ vysvětluje odbornice Radka Prokopová.

    Autor: iStock

Dnešní horoskopy