Na konci loňského června začalo být Adélce špatně. „Měli jsme podezření, že to bude úpal nebo úžeh, a to potvrdila i pediatrička,“ líčí začátek trablů své dcery tatínek. Malé však bylo ale stále hůř. „Jeli jsme do vinohradské nemocnice a odtud nás poslali rychlou do Motola,“ vypráví otec.

Tam lékaři stanovili diagnózu dilatační kardiomyopatie. „To je onemocnění velice vážné, dochází při něm k těžkému selhání srdce. Konzervativní léčba nebyla úspěšná, proto jsme dívku zařadili na čekací listinu transplantace srdce a museli ji napojit na mechanickou srdeční podporu pomocí čerpadla,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Matějka z dětské kardiologie z FN Motol.

Video
Video se připravuje ...

Příběh Adélky s transplantovaným srdcem Iva Dvoříková, Blesk

Týdny čekání

Čerpadlo v těle, řídící jednotku s monitorem a bateriemi spojuje kabel, který je vyveden z těla pacienta. A tak začala dívka všude nosit batoh s tímto příslušenstvím. „Adélka byla po měsíci propuštěna domů a po týdnu se objevil dárce srdce. Transplantace proběhla bez komplikací a po dvaceti dnech byla holčička propuštěna do domácího ošetřování.

„Už není tak unavená a bez nálady. Je veselá, chtěla by dohnat vše, co zameškala za pět měsíců léčby,“ říká maminka. „Holčička byla u nás nedávno na kontrole a daří se jí velice dobře,“ pochvaluje si její lékař Tomáš Matějka. Rodiče celému týmu dětské kardiologie moc děkují za péči o jejich dceru, která je nyní bez komplikací.

Málo dětských dárců

Všechna srdce transplantovaná v loňském roce pocházela od českých dárců. V případě malých dětí je množství dárců velmi omezené, protože ten musí splňovat poměrně úzká kritéria.

Fotogalerie
17 fotografií