Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odvážná Janina byla první žena, která utekla z Osvětimi: Nacisté ji ale nakonec dostihli

Autor: shp - 
1. února 2020
05:15

Příběh Polky Janiny Nowakové je plný neuvěřitelné odvahy a odhodlání. Statečná vězeňkyně z Osvětimi se stala první ženou, která se úspěšně pokusila uprchnout z tohoto pekla na zemi. Nacisté ji přesto později dostihli.

Janina se narodila 19. srpna 1917 v polské vesnici Będów nacházející se poblíž Lodže. Do Osvětimi byla deportována 12. června 1942. Přiděleno a vytetováno jí bylo identifikační číslo 7615. Janina však neplánovala v koncentráku jen čekat na smrt.

Mladá Polka byla přidělena do tzv. Kommanda, což byla skupina nucených pracovnic, která se skládala z 200 Polek. Za prací byly vysílány do k řece Sołe, kde sušily seno. V nestřežený okamžik se podařilo Janině strážím utéct, uvedl web Faces of Auschwitz.

Spoluvězeňkyně mlčely

Následující pátrání jednotek SS nebylo úspěšné. Když se nacisté ptali ostatních vězeňkyň, jak Janina utekla, mlčely. Protože se nemohli tyrani pomstít uprchlé, potrestali její spolupracovnice. Všem nechali téhož večera ostříhat vlasy nakrátko.

Následujícího dne byla ženy z Kommanda přeřazeny do pobočného tábora Budy, který se nacházel asi 6 km od Osvětimi. Tam žily v budově bývalé školy a v rozpadlých dřevěných chatkách.

Do Osvětimi putovala podruhé

Poté, co Janina utekla z Osvětimi, se jí podařilo dostat do Lodže. Před nacisty se skrývala až do března 1943, kdy byla polapena. 8. května téhož roku putovala do Osvětimi podruhé.

Dostala v ní nové vězeňské číslo – 31529. Později byla přesunuta do koncentračního tábora Ravensbrück. V něm přežila až do konce druhé světové války, než byla osvobozena Rudou armádou. Jako jedna z mála tak přežila Osvětim.

Přes 1,1 milionu mrtvých

V tomto nechvalně proslulém koncentráku zahynulo přes 1,1 milionu lidí. Převážně šlo o Židy. Za kolorizovanými snímky Janiny stojí umělkyně Marina Amaralová. Barvy dodaly fotkám na ještě děsivější realističnosti.