Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Je libo policejní octavii? Muž ji na bazaru prodával i s majáky!

Autor: VaB - 
3. února 2020
05:44

Každý kluk si asi v dětství přál projet se v policejním autě s majáky. Jak to vypadá, teď už to není žádný problém. Na serveru Bazoš.cz se totiž dala koupit ojetá policejní Škoda Octavia i s majáky. Má to ale jeden háček.

Služebních speciálů typu Škoda Octavia potkávají řidiči na silnicích nepočítaně. Policisté dostali nová, vylepšená auta a ta stará, konkrétně oktávky druhé řady, začali pravděpodobně odprodávat. Toho využívají i soukromí prodejci. 

Pan Mirek z Jičínska se na prodejním serveru Bazoš.cz jednu takovou octavii snažil prodat. „Co je na tom divného? Auta kupuju a normálně prodávám,“ řekl Blesku. Podle popisu má prodávané auto najeto 242 tisíc kilometrů a je z roku 2009. Požadovaná cena činila 120 tisíc korun. K nabídce je připojen následující komentář.

„Vozidlo je bez platné technické prohlídky, není určeno pro provoz na pozemních komunikacích - pro sběratelské účely, srazy, reklamy atd.,“ stojí v podrobnostech nabídky. „To auto nemá technickou a ani ji nikdy nedostane,“ uvedl Mirek otevřeně. 

Na dotaz, jestli auto koupil i s majáky, odpověděl: „Auto jsem koupil odstrojené, ty majáky jsem si tam dodal zpátky.“ Inzerát byl druhý den smazán.

Bez polepů a majáčků

Blesk se s dotazem obrátil na policejní prezidium, které se o případ společně s policisty z Jičína začalo zajímat. „Prodej vozidel viditelně označených markanty Policie ČR není v rozporu se zákonem a ve výjimečných případech k němu přistupují i složky Policie ČR,“ uvedl mluvčí policie Ondřej Moravčík s tím, že se taková vozidla prodávají například do muzeí.

„V případech, kdy kupující chce vozidlo používat na veřejnosti přístupném místě a nejedná se o výstavu či muzeum, tak musí nápisy a rozpoznatelné markanty odstranit,“ uvedl Moravčík. Vozidlo nesmí být v žádném případě zaměnitelné s vozidly Policie ČR.

Porušil prodávající zákon?

Vše je podle něj navíc uvedeno ve smlouvě. „Konkrétně v tomto případě kupující vzal na vědomí, že jde o speciální policejní vozidlo a že je povinen si zajistit na svůj náklad přestavbu a uvedení předmětu plnění do provozu v souladu s platnou legislativou,“ upřesnil mluvčí.

Pokud někdo poruší zákon, hrozí mu za to pokuta až sto tisíc korun. „Správního deliktu se dopustí provozovatel vozidla, pokud nezajistí, aby barevné provedení a označení vozidla bylo provedeno tak, aby nebylo zaměnitelné se zvláštním barevným provedením,“ citoval Moravčík zákon. Nejde ale jen o vozidla policie ale i o Vojenskou policii, Celní správu, obecní policii a Vězeňskou službu. 

 

bullshit ( 3. února 2020 12:14 )

To auto nemá technickou a ani ji nikdy nedostane, to mi hlava nebere. Policie tedy jezdí v nějakých neschválených autech bez STK? Nebo jak to je...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání