Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Edově mamince dali půl roku života: Student místo maturity shání peníze na léčbu

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
30. ledna 2020
19:35

Místo toho aby si užíval s kamarády nebo se učil na maturitu, musí bojovat o záchranu svojí maminky. Eda chodí do čtvrťáku na střední v Pardubicích, jeho mamince už před lety diagnostikovali rakovinu. Teď jí ale dávají maximálně půl roku života, pokud jí nezabere drahá léčba, jenže kde na ní má student vzít? Edovi se sbírkou teď pomohla škola i spolužáci.

Eva (44) je nekuřačka, přesto jí před třemi lety lékaři našli karcinom plic. Kromě metastází ale bojuje i s autoimunitním onemocněním, které výrazně komplikuje její léčbu. Poslední kontrola u lékařů v lednu byla  zdrcující. "3 - 6 měsíců života, pokud nezabere další léčba," prozradil Evin syn Eda.

Právě ten, ačkoliv je už v maturitním ročníku, pro maminku shání pomoc - zejména tu finanční. Nikoho jiného totiž s mladší sestřičkou nemají. "Místo, abych věnoval všechen svůj čas přípravě k maturitě nebo nacvičování programu na maturitní ples, bojuji o záchranu života své maminky."

Navrhovaná léčba ovšem není plně hrazena pojišťovnou a malá rodina už po třech letech boje s nemocí nemá finanční rezervy. "Maminka musí nutně absolvovat 4 - 6 měsíční léčbu navrhovanou lékařským konziliem Fakultní nemocnice Na Bulovce. Jeden z léků bojující s matčiným autoimunitním onemocněním nebyl pojišťovnou schválen, a ačkoliv se lékaři budou proti tomuto rozhodnutí odvolávat, hrozí vážné nebezpečí z prodlení. Jedinou možností, jak vše urychlit je naše spoluúčast. Lék stojí 46 300 Kč měšíčně," vysvětluje Eda.

Založil pro maminku transparentní účet, aby získali alespoň nějaké peníze od dobrých lidí, kteří by jim chtěli pomoci. Evin a Edův příběh pak sdíleli na stránkách SPŠE a VOŠ Pardubice, kde Eda studuje, s prosbou o pomoc ve sbírce.

"U maminky našeho spolužáka došlo k velkým životním komplikacím. Myslím, že nastala chvíle, kdy můžeme nejen pomoci, ale ukázat i naši soudržnost, skutečnost, že nebudeme jen lhostejně přihlížet, když máme možnost pomoci teď, na místě, konkrétnímu člověku. Bude to možná i pro nás ostatní povzbuzením i nadějí, že v případném podobném problému nezůstaneme sami," napsal předseda žákovského parlamentu školy.

Jako cílovou částku si 15. ledna, kdy sbírka začala, určili 180 000 korun, k poslednímu dni sbírky je na transparentním účtu téměř 900 000! 

benesova@c-box.cz ( 31. ledna 2020 12:20 )

Nikdy nepochopím, jak může pojišťovna takové případy zamítnout! Ostuda této společnosti!

Zobrazit celou diskusi