Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pražský policista nabízel v Sapě roh z nosorožce: Měl hodnotu 1,5 milionu!

Policista a další dva muži chtěli podle GIBS prodat nosorožčí roh do Asie.
Policista a další dva muži chtěli podle GIBS prodat nosorožčí roh do Asie.  (Autor: GIBS)
Autor: dce - 
30. ledna 2020
17:41

Až pět let ve vězení může strávit pražský policista, který měl zprostředkovat prodej rohu z nosorožce. Díky kontaktům v Sapě ho nabídl čínským obchodníkům, ale slíbená peněžitá odměna se mu patrně zdála nedostatečná a obchod neproběhl. A už ani neproběhne - policistovi kolegové nelegální činnost už utnuli.

Paradoxně měl policista na starost dohled nad dodržováním zákonů v pražské vietnamské tržnici Sapa. Místo toho zde ale našel způsob, jak si přivydělat. Podle deníku Právo ho jiný Čech požádal o prodej rohu z nosorožce tuponosého - jednoho z nejohroženějších zvířecích druhů. Nakládání s částmi těl těchto zvířat se řídí mezinárodní úmluvou známou jako CITES.

Dva muži chtěli mezi lety 2014 a 2015 roh o váze necelých dvou kilogramů prodat přes prostředníka v Číně, kterého sehnal přes konexe v Sapě právě český policista. Jenže mu chybělo povolení a jeho jednání bylo tedy nezákonné.

„Pro realizaci prodeje obžalovaní vyhotovili fotografie rohu a poskytovali další informace, jako údaje o jeho hmotnosti a rozměrech,“ řekl Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. „Pro neuspokojivé cenové nabídky prodej rohu nakonec realizován nebyl,“ řekl Cimbala s tím, že cena by se na černém trhu vyšplhala až na 1,5 milionu korun.

Státní zástupce už v případu podal obžalobu na trojici v říjnu, soud se měl konat před pár dny, byl ale odročen na březen. Policistovi, majiteli rohu i čínskému obchodníkovi hrozí šest měsíců až pět let ve vězení za neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání