Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mlékař Iwan (†17) skončil v Osvětimi: V koncentráku ho popravili injekcí do srdce

Autor: shp - 
4. února 2020
05:31

Hrůzy z Osvětimi nejsou ani 75 let po osvobození nechvalně proslulého koncentračního tábora zapomenuty. Jedním ze smutných příběhů je i osud mlékaře Iwana Rebałky (†17). Ten byl v Osvětimi popraven v útlém věku injekcí přímo do srdce.

Když byl nuceně poslán do Osvětimi, bylo Iwanovi teprve 17 let. Nacisté ho sebrali z domovské Syrowatky, která se tehdy nacházela na území Sovětského svazu, dnešní Ukrajiny.

Iwan byl členem řecké pravoslavné církve a nacisté s ním neměli slitování. Chlapec se stal jedním z odhadovaných 1500 politických vězňů v Osvětimi pocházejícím ze Sovětského svazu.

Záznamy lžou

Iwan zemřel 1. března 1943. V jeho záznamech bylo uvedeno, že podlehl abscesu vedle ledviny. Byla to však lež, uvedl Daily Mail. Ve skutečnosti ho popravil SS-Oberscharführer Herbert Scherpe.

Do srdce mu vpíchl injekci s fenolem, což je praktika zavedená nacistou Josefem Klehrem, který byl hlavou tzv. dezinfekčního komanda. Iwan tak umíral v nesnesitelných bolestech.

Kolorizace hrůz

Za kolorizací jeho fotek z Osvětimi stojí umělkyně Marina Amaral. Díky její práci hrůzy Osvětimi vynikly v dnešní době ještě úderněji. V koncentračním táboře zemřelo 1,1 milionu lidí.

Video se připravuje ...
Další videa