Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívku (†14) s matkou popravili v Osvětimi injekcí do srdce: Fotka ihned po zmlácení dozorci se stala jedním ze symbolů holocaustu

Aktualizováno -
31. ledna 2020
06:28
Autor: shp - 
31. ledna 2020
05:15

75. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi připomíná nevyslovitelné hrůzy, které se za jeho zdmi odehrály. Jednou z nich je i příběh Czesławy Kwoky (†14) a její maminky Katarzyny Kwoky (†43). Obě v koncentráku zemřely.

Czesława a Katarzyna byly deportovány z jihovýchodního polského města Zamość v listopadu 1942. Obě byly římské katoličky a nacisté se podle Daily Mailu domnívali, že nemohou být věrné své vlasti i římskokatolické církvi zároveň.

Nacisté chtěli jejich pozemek

Z domova byly vystěhovány, aby jejich pozemek připadl třetí říši v rámci Hitlerova Lebensraum - rozšiřování území nacistů. Do Osvětimi byly obě přijaty jako politické vězeňkyně. Katarzyna dostala identifikační číslo 26946, stojí na stránce Faces of Auschwitz.

Matka zemřela v koncentráku z neznámých důvodů 18. února 1943. Dcera jí do nebe následovala o několik týdnů poté. Údajně byly popraveny injekcí smrtícího jedu přímo do srdce. Fotky Czesławy byl pořízeny poté, co dostala výprask. Nerozuměla totiž pokynům německé dozorkyně.

Smutná slova fotografa

Byla tak mladá a úplně vyděšená. Ta dívka nechápala, proč tam je a nerozuměla, co jí říkali. Takže ta dozorkyně vzala hůl a začala ji bít do tváře. Ta Němka si na ní vylila zlost. Taková krásná malá holčička, tak nevinná. Plakala, ale nic nezmohla,“ popsal hrůzy v Osvětimi vězeň a fotograf Wilhelm Brasse (†94).

Video se připravuje ...
Další videa