Nesmí být z nařízení vlády vyexpedovány do zahraničí. Netušíme, jak se situace vyvine. Takže nejsme schopni poptávku pokrýt,“ tvrdí generální ředitel firmy Roman Zima.

Nanovlákenné filtry v ústenkách zachytí jakékoliv viry a bakterie. Tedy i koronavirus. „Testy v americkém institutu Nelson Labs zaměřené na mikrobiologické testy potvrdily jejich 99,9 procentní účinnost,“ upozornil Zima.

Ústenky z papíru, z bavlny, roušky s karbonem ani chirurgické ústenky nebo respirátory, které Češi vykoupili v lékárnách, mají oproti Respilonu zásadní problém. Netěsní na tváři a tím vytváří podtlak, kdy může do dýchacích cest snadno proniknout nefiltrovaný vzduch s viry. Navíc filtry zachytí pouze větší částice, než je koronavirus.

Naděje: Maska zabiják

Brněnská firma ale avizuje, že v nejbližších týdnech spustí výrobu vylepšených masek. Díky nanočásticím s oxidem mědi dokáží bakterie a viry nejen zachytit, ale i usmrtit. Vyrábět se bude v kooperaci s firmou v Izraeli. „Statisíce kusů můžeme vyrobit do měsíce, miliony do čtvrt roku,“ načrtl ředitel firmy.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel firmy Respilon Roman Zima k problémům kolem ústenek s nanomembránou TV Blesk Zdeněk Matyáš

Český vynález

Nanovlákna jsou český vynález ze začátku 21. století. Brněnská firma je využívá pro ústenky používané při chřipkových epidemiích po celém světě. Filtr sestává z vláken 500 až 1000x tenčích než vlas, které vytvářejí hustou strukturu. Póry v nanovlákenné membráně jsou natolik malé, že zachytí i nejdrobnější viry, avšak molekula kyslíku jimi pronikne.

Laboratoř v Brně, kompletace ve světě

Firma má v Brně vlastní technologickou laboratoř, spolupracuje na programech s řadou českých univerzit. Pro kompletaci svých ústenek a respirátorů si pronajímá výrobní kapacity prakticky po celém světě. Stěžejní tři výrobní areály jsou v Číně, další mj. v Austrálii, Thajsku, na Filipínách nebo španělském Alicante.

Jen na jedno použití

Ústenka firmy Respilon s nanovláknovým filtrem přijde na 40-50 korun. Je určena pro jedno použití. Pokud člověk kýchne, nají se nebo napije, měl by starou odložit a použít novou.

Došly i nákrčníky

Jako obranu proti bakteriím a virům lze použít i nákrčník s nanovložkou. I tato produkce z Brna zmizela s vypuknutím koronavirové epidemie jako pára nad hrncem. Na výrobek za 690 korun přišlo jen od soboty na 32 tisíc objednávek. Nákrčník se musí po sundání vyprat a nechat 24 hodin schnout, nesmí se žehlit. Může podstoupit až 50 pracích cyklů.

Fotogalerie
9 fotografií