Proč zahájit Suchý únor? Kila půjdou dolů a budete zdravější!

Video se připravuje ...

Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu

31. ledna  2024 
 06:00

Z příležitostné skleničky se často stává každovečerní rituál, který vám pravidelně zlepšuje náladu a uvolňuje vás od stresu. Když se k tomu ale přidá pár večerů s přáteli, počet drinků rázem naroste a vaše játra tiše trpí. Alkohol umí člověka uvolnit a zároveň rozproudit zábavu, ale dřív nebo později se projeví jeho negativní účinky na zdraví i postavu. Zahajte proto očistu a abstinujte celý únor!

Suchým únorem si prověříte, jak na tom s alkoholem jste. Dodržování zdravého životního stylu totiž není jen o zdravé stravě a cvičení, ale i o návykových látkách, mezi které alkohol rozhodně patří. Pokud si sami sebou nejste jistí, jak na tom vlastně jste, vyzkoušejte si TEST NEZÁVISLOSTI, který najdete na stránkách suchejunor.cz.

 

Co způsobuje alkohol: Trpí játra, žaludek i mozek

Češi patří v konzumaci alkoholu mezi přeborníky! Pivo je národní chloubou, jižní Morava je protkaná vinicemi a pálenky jsou tradičním přípitkem už nejen na vesnicích. Spousta lidí si však hledá příležitost ke skleničce až příliš snadno a konzumují alkohol častěji, než by se mělo. Zcela zbytečně si tak způsobují zdravotní problémy.

Dochází ke zvýšení rizika zánětu jater, jelikož orgán nezvládá zpracovávat přijaté toxiny, a celkově dochází k narušení jejich funkčnosti. Hrozí vám celá řada onemocnění, která jsou životu nebezpečná! Vedle jater si navíc ničíte i žaludek a narušujete celkovou chemickou rovnováhu v těle, čímž ovlivňujete činnost mozku. 

 

Jak začít abstinovat – a hlavně jak vydržet?

Možná jste si za poslední měsíce na alkoholu vytvořili v jisté míře závislost, a tak bude pro vás Suchý únor opravdovou výzvou. Rozhodnout se pro celých osmadvacet dní považujte za první úspěšný krok. Jak ale s celou abstinencí naložit? Vyvarujte se všech rizik a nahraďte svůj zlozvyk novým zdravým rituálem.

Je to stejné jako s kouřením. Víc než samotná chuť vína, piva či jiného destilátu vám bude chybět samotný zvyk. Zatímco kuřák postrádá cigaretu v ruce, vám bude scházet vaše sklenička, která vám navozovala domácí pohodu. A co teprve pozvání na drink k přátelům? Budete teď muset všechny odmítat?

Jedná se jen o tekutinu, a tak nahraďte alkohol čerstvým smoothie nebo čajem. Přátelům navrhněte, že byste protentokrát mohli při posezení zvolit nealkoholické verze oblíbených drinků. Pokud vaše rozhodnutí měsíc abstinovat nepodporují a nebudou se chtít vzdát původního plánu, ukažte jim, že se umíte bavit i bez alkoholu

 

3 kroky k účinné detoxikaci organismu

Celých osmadvacet dní můžete pojmout jako očistu organismu. Jak na to?

  1. Vypijte denně dostatek vody. Nahromaděné toxiny tak účinně vyplavíte. Do několika sklenic denně přidejte i čerstvou citronovou šťávu, která organismus odkyselí.
  2. Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Ty tělo taktéž hydratují a obsahují i vitaminy, minerály a vlákninu. Váš jídelníček by se měl skládat převážně z čerstvých zdravých potravin a neměli byste konzumovat vysoce zpracovaná a smažená jídla.
  3. Pohyb je účinná metoda, jak tělo detoxikovat, a zároveň vám endorfiny navodí dobrou náladu. Pokud však nejste milovníkem sportu, vyberte si saunování. Pocením vyplavíte toxiny z těla ven, a ještě se skvěle zrelaxujete.  

 

Co se stane, když přestanete pít alkohol

KRÁSNĚJŠÍ PLEŤ Už po pár dnech bez alkoholu na sobě pocítíte rozdíl a všimne si toho i okolí! První účinky uvidíte hned po ránu v zrcadle při pohledu na svou pleť. Ta bývá při vyšší konzumaci alkoholu povadlá, zašedlá a mohou se vám ve větší míře tvořit pupínky. S kvalitním pitným režimem a stravou naopak veškeré nedokonalosti zmizí, pleť se rozzáří, a vy tak můžete působit mnohem mladší. 

VÍCE ENERGIE, LEPŠÍ SPÁNEK Budete mít i více energie a bude se vám lépe spát. Alkohol totiž narušuje REM spánek, v němž tělo regeneruje. Můžete také zapomenout na ranní kocovinu doprovázenou bolestí hlavy a nepříjemným pocitem v žaludku. 

ÚBYTEK HMOTNOSTI Vaše únorová abstinence může mít pozitivní vliv i na vaši tělesnou hmotnost. Pokud tedy zápasíte s kily navíc, bude mít pro vás dodržování měsíční výzvy o to větší smysl. Alkohol obsahuje prázdné kalorie, které pro tělo nemají žádné využití, a tak se rády ukládají do tuku. Sklenička vína má minimálně sto dvacet kalorií. V týdenním součtu se tak mnozí mohou vyšplhat až k tisícům kalorií navíc, ty teď ale nebudete přijímat. Dejte si však pozor, abyste chuť na alkohol nezajídali, a skleničku vína tak nezačali nahrazovat nezdravým mlsáním.

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji