Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Veterán ze sejfu vyndal 45 let staré rolexky: Prodá je za miliony

Autor: chal - 
2. února 2020
14:34

Před 45 lety si americký veterán při vojenské službě v Thajsku koupil hodinky Rolex za cenu zhruba jednoho měsíčního platu. Hodinky pak uložil do bezpečnostní schránky, ze které je až dodnes vyndal jen několikrát. Pro některé lidi tak nepochopitelně krásné hodinky na ruce nikdy nenosil. Jenže když si nechal svůj exemplář modelu Oyster Cosmograph ocenit v pořadu Antiques Roadshow televizní stanice PBS, ukázalo se, že šlo o prozíravý krok. Kdyby totiž hodinky dnes nabídl do aukce, pravděpodobně by si přišel na částku až 16 milionů korun!

Veterán hodinky pořídil, když v sedmdesátých letech trávil vojenskou službu na základně v Thajsku. „Viděl jsem piloty, jak nosí takové hodinky, a tak jsem je chtěl taky. Říkal jsem si, že je to určitě prestižní značka,“ popsal zarostlý senior moderátorovi pořadu.

Za rolexky tehdy dal svůj měsíční plat. Paradoxně je ale nikdy nenosil. „Uložil jsem je do bezpečnostní schránky, asi dvakrát nebo třikrát jsem je vyndal, abych se na ně podíval,“ řekl.

Moderátor vzápětí jeho slova potvrdil, když postupně popisoval, v čem se jedná o výjimečný exemplář. Důkaz, že jde o nenošené hodiny, se skrývá na jejich zadní straně, kde se nachází štítek s vytištěným sériovým číslem.

„Nošením by se číslo vydřelo,“ vysvětlil moderátor. Veterán k hodinkám doložil veškerou dokumentaci, originální krabičku, účet z obchodu a nevyplněný průkaz vlastníka hodinek značky Rolex.

Ten by mohl veterán údajně sám o sobě prodat za pár tisíc dolarů! Balíček všech těchto věcí dohromady je ovšem pochopitelně mnohem cennější. Jak moc, to ale veterán rozhodně netušil.

„Hodinky podobné těm vašim se v aukcích draží za částku kolem 400 tisíc dolarů (zhruba 9,1 milionu korun – pozn. red.),“ řekl moderátor pořadu. Když to veterán slyšel, jeho tělo se sesunulo k zemi.

Majitel chvíli ležel bezvládně na zemi. Naštěstí se ale jednalo jen o žert, za moment už zase budoucí milionář stál na nohou s úsměvem od ucha k uchu. Jenže moderátor pokračoval. „Nepadejte, já ještě neskončil. Já řekl hodinky podobné těm vašim. Vzhledem ke stavu se jedná o prakticky nové hodinky. Jsou nenošené a máte k nim veškerou dokumentaci,“ napínal moderátor.

„Možná jsou jedny z posledních nenošených. Vaše hodinky by se dnes na aukci prodaly za částku mezi 500 a 700 tisíci dolarů,“ šokoval nakonec. Bezprostřední reakce veterána, který se právě dozvěděl, že může dostat v přepočtu až 16 milionů korun, byla úsměvná. „Vy si ze mě děláte pr*el,“ nevěřil svým uším.

Zobrazit celou diskusi