O kritizované zakázce dopravního podniku na údržbu metra se začalo na zasedání zastupitelstva mluvit minulý týden ve čtvrtek. Kvůli podpisu smlouvy na opravu více jak 90 souprav metra na 15 let podepsanou s firmou Škoda Transportation bez projednání s městem dokonce požadovali konec šéfa dopravního podniku i náměstka náměstka pro dopravu Adama Scheinherra po Pirátech a uskupení Praha sobě zástupci Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), kteří jsou také součástí vládnoucí koalice.

K odvolání Witowského ani Scheinherra na požadavek předsedy klubu Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) a radní Hana Marvanová (za STAN) nakonec nedošlo, koaliční strany se shodly nakonec shodly, že zakázku nechají prověřit. Marvanové ale řekla, že je nepřípustné, aby podobně velké zakázky schvalovalo pouze představenstvo bez informování dozorčí rady podniku a rady hlavního města. 

Nic jiného nezbývalo?!

Vedení DPP naproti tomu říká, že postupovalo v souladu se zákonem a podle stanov společnosti a že jí údajně nic jiného nezbývalo. „Trvám na tom, že představenstvo i já osobně jsme udělali všechno, co nám ukládá zákon o zadávání veřejných zakázek a všechno, co nám ukládají stanovy DPP. Odmítám i to, že by dozorčí rada nebyla informována," řekl Witowský s tím, že společnost Škoda Transportation, která zakázku bez soutěže získala, už totiž léta vlastní všechna práva k výrobní i údržbové dokumentaci souprav metra, na které se servis pro příštích patnáct let soutěžil. Podnik má podle Witowského řadu analýz, které potvrzují, že dopravní podnik jinak postupovat ani nemohl. 

Přes veškeré argumety si ale radní na svém facebooku napsala známý výrok T. G. Masaryka - „Nebát se a nekrást" a to, že: „Není tedy překvapující, že co chvíli musíme řešit podivné a netransparentní zakázky, naposledy zadání zakázky za 15 miliard korun dopravním podnikem za zády vedení města a dozorčí rady," napsala směrem k řediteli DPP radní.

Witowski: To si líbit nenechám!

To si ale šéf DPP už líbit nenechal a vzkázal Marvanové, že se už dál obviňovat nenechá. „Své jméno jsem si budoval celý život a odmítám si ho nechat kazit Vašimi nesmyslnými a nepodloženými obviněními. Považuji to za nejen nehorázné a nepřípustné, ale vzhledem k tomu, že jste politička a právnička, taky za neodpustitelné. Pokud budete nadále svými výroky poškozovat moje dobré jméno a dobré jméno dopravního podniku, budu věc řešit právní cestou," napsal Witowski Marvanové.