Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Dramatická záchrana na Kladensku: Dítě v kritickém stavu!

Středočeští záchranáři zasahovali u otravy oxidem uhelnatým.
Středočeští záchranáři zasahovali u otravy oxidem uhelnatým.  (Autor: Blesk:David Malik)
Autor: VaB - 
28. ledna 2020
19:29

Středočeští záchranáři vyjížděli k chlapci, který zkolaboval ve sprše. Vše se jevilo jako jeho první epileptický záchvat. Když ale vstoupili do domu, situace se změnila v dramatickou záchranu životů.

V pondělí večer obdržela záchranná služba Středočeského kraje tísňové volání o chlapci, který zkolaboval ve sprše a měl křeče. „Dle dostupných informací se zdálo, že měl hoch svůj první epileptický záchvat,“ uvedli zdravotníci na svém facebooku. Vše bylo ale jinak. Do kladenské části Dubí tak okamžitě vyjela posádka lékaře a záchranářů. 

Když přišli do domu, začala jim čidla signalizovat, že je prostor kolem nich silně zamořený oxidem uhelnatým. „Uvnitř však bylo zkolabované dítě v kritickém stavu v bezvědomí. Posádky i za cenu vlastního ohrožení okamžitě zajistily přesun pacienta a odvětrávání,“ popsali záchranáři.

Šlo ale o minuty! U těžce intoxikovaného chlapce byla nutná intenzivní přednemocniční péče a rychlý přesun do nemocnice. Tam následně putovala i lehce přiotrávená žena. 

Na místo vyrazila i jednotka hasičů. „Vyjížděli jsme na žádost ZZS, prováděli jsme následně odvětrání prostorů,“ uvedla pro Blesk mluvčí hasičů Tereza Fliegerová. 

Smrtka jménem oxid uhelnatý

Oxid uhelnatý má na svědomí daleko více úmrtí než všechny ostatní jedy dohromady. „Při nadechnutí se v organismu váže na krevní barvivo hemoglobin, které za normálních okolností roznáší po těle kyslík. Protože se však CO s hemoglobinem váže 200x lépe, kyslíkové vazby jsou omezeny a dochází k vnitřnímu dušení,“ informují záchranáři.

Dále informují, že je oxid uhelnatý bezbarvý neviditelný plyn bez zápachu. Je přítomen prakticky u každého hoření. 

Jak poznat příznaky?

„Příznaky otravy jsou nespecifické a dají se snadno zaměnit například s chřipkou nebo obyčejnou únavou,“ uvádí záchranáři. Mezi mírnější příznaky otravy se řadí třeba nevolnost, zvracení, bolesti hlavy či hrudi nebo závratě.

„Při závažnějším stupni přistupují neurologické příznaky (například dvojité vidění, porucha řeči… ) a dochází k poruše vědomí různého stupně,“ dodávají záchranáři. V tom nejhorším případě pak přichází na řadu smrt…

Jde o vteřiny!

„Otrava oxidem uhelnatým však zdaleka vždy nemusí končit úmrtím. Pokud je první pomoc poskytnuta včas, je léčitelná bez následků pro postiženého pacienta,“ říkají zdravotníci s tím, že je důležité přerušit produkci plynu, evakuovat pacienta ze zasaženého prostoru a okamžitě vytočit linku 155. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání