Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi bez alkoholu celý únor? Expert na závilosti: Snadno to zní, mnozí to nezvládnou

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
31. ledna 2020
05:55

Česko je ve spotřebě alkoholu celosvětově na třetím místě a v TOP 5 se drží od 60. let. Alkohol nepije pouze čtvrtina Čechů. Za nejvíce alarmující považují odborníci to, že téměř milion obyvatel je za hranou rizikového pití. Adiktolog Ondřej Sklenář upozornil v Epicentru na to, že stát nedělá pro závislé na alkoholu dost a společenské náklady nadměrného pití se tak odhadují na 59 miliard korun ročně. Odborníci proto vyzývají, aby Češi zkusili být měsíc bez alkoholu během akce Suchej únor. Jenže to není tak lehké, jak si může zdát.

„Nejvíce nás adiktology nás trápí to, že téměř milion lidí spadá do škatulky škodlivého užívání alkoholu, to znamená konzumují alkohol v takových dávkách a takovým způsobem, že jsou tam prokazatelné zdravotní důsledky, ale vedle toho můžeme pozorovat problémy v rodině nebo v zaměstnání,“ řekl v Epicentru ředitel organizace Magdaléna, adiktolog Ondřej Sklenář.

Alkohol jako všelék

Proč se stále držíme v TOP 5 jako stát s největší spotřebou alkoholu? Podle Sklenáře za to může velká celospolečenská tolerance alkoholu jako takového.

„Když si vezmu sport, tak ještě donedávna se jmenovala nejvyšší fotbalová liga podle výrobce piva, tak se nám alkohol neustále dostává do povědomí,“ vysvětluje adiktolog, ale domnívá se, že těch důvodů je samozřejmě více.

„Alkohol patří do každodenního života. Někde se dočteme, že je dobré si dát panáka slivovice na zdraví, že je dobré dát si dvě deci vína. Mezitím v práci je důvod si přiťuknout, protože se nám něco povedlo nebo má kolega narozeniny. Nebo když máme problémy, tak nás kamarád pozve na panáka. Je vidět, tak je alkohol vnímán jako všelék,“ upozorňuje Sklenář.

„Piju alkohol, abych zapomněl, že piju“

Zdravotní důsledky jsou pro někoho motivem k léčbě a pro někoho vůbec. Dalšími důvody jsou psychické zdraví. „Většina našich pacientů hovoří o tom, používají alkohol jako sebeléčbu. Velmi rychle se ale z toho stane problém. Jeden z mých pacientů říkal: “Piju alkohol, abych zapomněl, že piju„. Ta věta říká všechno,“ přiblížil Sklenář pacienty ve své ambulanci.

Kromě toho, že alkohol ničí zdraví, tak ničí i vztahy v rodině, dopad je na zaměstnání a produktivitu práce. Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 59 miliard korun.

Dělá stát dost?

Čekací doby na léčbu v ambulancích v Česku jsou dlouhé, někdy to může být až čtvrt roku. To považuje adiktolog za velký problém.

Kapacity ambulantních služeb jsou nedostatečné, myslí si adiktolog, zejména kvůli nedostatečnému financování.

„Stát by mohl udělat více pro závislé. Neříkám, že stát nekoná, ale pokud vidíme ta čísla, která jsou alarmující, stát by měl dělat více. Pokud ten problém bude dlouho zanedbávaný, tak náklady se budou projevovat jinde. Ekonomové říkají, že to, co vybereme na spotřební dani za alkohol, je nižší částka, než kterou stát zaplatí za ušlou produktivitu práce,“ upozorňuje Ondřej Sklenář.

Zkuste být měsíc bez alkoholu

V Česku se blíží již osmý ročník tradiční akce, která pomáhá zapojeným účastníkům prověřit jejich vztah k alkoholu - Suchej únor.

„Pravidla jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu. Účastníci  “Sucháče„ se mohou registrovat k výzvě na stránkách www.suchejunor.cz , pořídit si “29denní SÚrvival kit - originální balíček pro přežití” a svou registrací podpořit kampaň a další dobročinné projekty. Opět máme připravenou facebookovou skupinu pro sušiče a také pár novinek. Například mapu kaváren a restaurací, kde je dobře i na suchu,“ láká k účasti Mgr. Josef Petr, ředitel Ligy otevřených mužů.

„Zní to velmi banálně, nepít měsíc. Ale něco jiného říct si, že to zvládnete a něco jiného je to opravdu zkusit,“ řekl adiktolog.

Základní podporu lidem, kteří během února zjistí, že nedokáží vydržet “na suchu”, poskytuje Národní linka pro odvykání na bezplatném telefonním čísle 800 350 000.

Podívejte se na celý rozhovor s adiktologem zde:

Video  Blíží se akce Suchej únor, budete abstinovat?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kazin ( 31. ledna 2020 15:12 )

Chudák Kalousek vydrží? 😂😂

milada.pra...@... ( 31. ledna 2020 09:59 )

Děsí mně, když čtu zde ty názory. Když člen vaší rodiny propadne chlastu a žijete s ním, je to jedna z nejhorších věcí, co může někoho potkat. Určitě někdo poradí od toho člověka odejít, jenže ono leckdy není kam a těžko se odpoutat třeba od vlastního syna. Vidět, jak se ničí je devastující. To zkrátka nikomu jedno není. Ať si každý, co alkohol zlehčuje a obhajuje a pravidelně chlastá, uvědomí, jak strašně ubližuje lidem, kteří ho mají nejraději. A hlavně pozor na to, velmi plíživě časem vzniká závislost.

sorgedoktor ( 31. ledna 2020 09:39 )

...Tady v Belsku propagovat Suchy unor...Kdybyste snad neunavovali...
Snešd pijeme za svy a pro sve zdravi/ Voz nize/

sorgedoktor ( 31. ledna 2020 09:38 )

Sptavne a kde to je...

sorgedoktor ( 31. ledna 2020 09:37 )

Ze v Dansku je potreba pisemneho potvrzteni proi manzelku ze maji pit se moc nedeivim. Ono se rika nalitej jak Dan

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa