Smrtící koronavirus, který se koncem roku objevil v čínském Wu-chanu, děsí v posledních týdnech celý svět. Aktuálně se hovoří o tom, že možná dorazil do České republiky, a tak není divu, že i tady lidé začínají propadat panice. Mezi ně však nepatří písničkář Tomáš Klus. Ten se naopak rozhodl zveřejnit na svém profilu statistiky, které ukazují, jak to s nákazou v celosvětovém měřítku doopravdy je.

Z instagramového profilu s názvem Stay Medik, který garantuje jedinečný obsah založený na vědeckých výzkumech, sdílel skutečnost, že k 27. lednu tohoto roku se obávaným koronavirem nakazilo přesně 2825 osob s tím, že 81 z nich následkům nemoci podlehlo. Těmito čísly však nechtěl lidi vyděsit. Hned pod nimi jsou totiž statistiky nakažených osob lépe známou chřipkou, která postihuje miliony až miliardy lidí ročně a jen v České republice za rok této virové chorobě podlehne cca 2000 lidí.

Klus tak chtěl poukázat na to, že lidé šíří paniku kvůli koronaviru, ovšem chřipka, která je tichým zabijákem už léta, zdaleka svět tolik neděsí... I přes dobrý úmysl ale zpěvák narazil a od řady „fanoušků“ se setkal s vlnou nevole, někdy doplněnou i překvapivě dobrými argumenty.

„Vám se to sdílí, co? Vaší rodiny se to totiž netýká. Že vám není trapně... Jste nechutný,“ setkal se v komentářích s nepochopením zpěvák. „Samozřejmě panika a strach je jedna věc, ale tohle je vážně p*ůser. Srovnávat v tuto chvíli dvě absolutně nesrovnávatelné věci je mimo mísu. O to víc mě to překvapuje u trojnásobného táty...,“ neodpustila si názor jedna z žen. „Odkdy věříme statistikám z komunistické země? Nevěřím, že nám Číňané říkají všechno... A pokud se to týká takového megap*ůseru, který se od začátku prosince pokoušeli zamést pod koberec, tak už tuplem ne,“ zněl jeden z mírnějších protichůdných názorů.

Zpěvák si však ataky nenechal líbit a krátce nato přidal jako odpověď další příspěvek. „Toho strachu, co denně nasáváme, se bojím víc, než morové rány. Čeří totiž nenávist. Zase mi píšete, že co budu dělat, až budou mé děti kašlat krev, po tom, co jsem zveřejnil status o koronaviru. Stejně jste mě strašili uprchlíkama, že budou masově znásilňovat mé dcery. Co to z nás vlastně hovoří? Jak to, že palčivé jsou katastrofy až v momentě, kdy ohrožují bezprostředně naše komfortní zóny...,“ ohradil se Tomáš Klus s tím, aby vysvětlil, že nesouhlasí především s panikou, která se kolem aktuální situace šíří.

VIDEO: Tamara Klusová na Social Awards

Video
Video se připravuje ...

Tamara Klusová na Social Awards David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
46 fotografií