Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jste nadšená ze sušičky prádla? Víte ale, co do ní určitě nepatří?

/
  • (iStock)
    26. ledna 2024 ● 06:00

    Pokud jste si tohoto praktického pomocníka domů pořídila, nejspíš si bez něj život už nedokážete představit. Ušetří totiž spoustu času i práce. Ale jen tehdy, pokud sušičku umíme správně používat. Protože opravdu ne vše je možné do sušičky dávat... Na co si dát pozor?

    Aby nám sušička co nejlépe sloužila a oblečení z ní bylo nejen krásně suché a nadýchané, ale také nezničené, je potřeba dbát na několik důležitých rad. Pokud jste doposud sušila automaticky vše, co jste vyprala, děláte velkou chybu. Neničte si zbytečně své oblečení a přečtěte si, co není dobré dávat do sušičky.

  • 1.

    Sledujte pozorně symboly

    Autor: iStock

    Velmi důležitým krokem, na který byste neměla zapomínat, je kontrolovat v první řadě cedulky. Na každém kusu oblečení najdete značku, díky které zjistíte, jestli je tento kus do sušičky vhodný, či nikoliv. Pomůže vám i s výběrem správného programu. Jde spíše o doporučení, ale pokud se jím budete řídit, budete mít jistotu. Co tedy znamenají jednotlivé značky?

    • Čtverec s kruhem uvnitř – prádlo může do sušičky.

    • Čtverec má kruh uvnitř přeškrtnutý – prádlo do sušičky nepatří.

    • Uvnitř kruhu umístěného ve čtverci jsou tečky – jejich počet vám napoví, zda máte prádlo sušit při nízkých teplotách, nebo zda snese i vyšší teploty. Čím méně teček, tím nižší teplotu na sušení použijte.

    Dobrá rada! Jelikož mezi sušičkami a jejich schopnostmi existují velké rozdíly, vždy také nastudujte manuál. Novější typy sušiček mají například speciální programy pro choulostivé prádlo.

     

    TIP NA VIDEO: Jak pečovat o ručníky? Patří do sušičky na prádlo?

  • 2.

    Pozor na aviváž

    Autor: iStock

    Většina výrobců sušiček v návodech vysloveně nedoporučuje vkládat do sušičky prádlo vyprané s přidáním aviváže. A to z jednoduchého důvodu. Zbytky pracích prostředků a aviváže totiž zanáší velmi malé otvory ve filtru textilních vláken. Ve výsledku pak sušička hůře suší, přehřívá se kompresor a sušička má vyšší spotřebu. Proto na to již při praní myslete a nakládejte s aviváží velmi opatrně. Nebo ji raději vynechte úplně.

    Náš tip! Pokud by vám přece jen chyběla výraznější a svěží vůně prádla, existují řešení. Jedním z nich jsou speciální vajíčka, míčky nebo ubrousky přímo určené na použití v sušičce. Prádlo krásně změkčí a dodají mu příjemnou vůni. Koupíte je buď v prodejnách elektro, nebo v drogeriích.

     

  • 3.

    Plavky, stahovací spodní prádlo

    Autor: iStock

    Určitě je sušte raději volně na sušáku. Vysoké teploty zničí umělá vlákna, a plavky i stahovací prádlo tak ztratí požadované vlastnosti, jako je elasticita. Některé materiály se mohou také horkem srazit. Vyndáte je ze sušičky a nejenže nebudou elastické, ale také budou mít jiný tvar. Stejně tak do sušičky nepatří prádlo krajkové či sportovní. Zvlášť, když je funkční, a špatným sušením byste tak mohla o jeho funkce přijít. 

     

    TIP NA VIDEO: Jak pečovat o podprsenky?

    Video
    Video se připravuje ...

     Adam Balažovič

  • 4.

    Punčochy

    Autor: iStock

    Na silonové punčocháče také zapomeňte. V horku se mohou srazit a jejich oka se při sušení mohou zacuchat. V obou případech jsou punčochy na vyhození.

     

  • 5.

    Plastové zipy

    Autor: iStock

    Pozor dejte také na plastové zipy. Pokud máte jakékoli oblečení, například bundy či kalhoty, nebo povlečení s plastovými zipy, raději je sušte mimo. Sušení na vyšší teploty jim nijak neprospívá. A tak se plastové zipy začnou brzy lámat a ničit.

     

  • 6.

    Podprsenky

    Autor: iStock

    Podprsenky vyžadují zvláštní péči už při praní. A co se týče sušení, na pomoc sušičky i v tomto případě nespoléhejte. Teplo v sušičce jim také nesvědčí, mohou ztratit elasticitu a tvar.

     

  • 7.

    Oblečení s nášivkami, flitry a kamínky, s ozdobami

    Autor: iStock

    Máte oblíbené kousky, které mají nejrůznější ozdoby, jako jsou kamínky, flitry nebo různé krajkové části? I ty se mohou v sušičkách velmi snadno zničit. Pokud je na oblečení našitá nějaká ozdoba, rozhodněte se, zda je vhodné dát ho do sušičky – podívejte se na cedulku, zda vydrží teplo, případně oblečení otočte naruby, aby byly ozdoby více chráněny. Pokud jde o oblečení s potiskem, plastovými nebo křehkými ozdobami, raději ho do sušičky nedávejte.

     

  • 8.

    Hedvábí a vlna

    Autor: iStock

    Novější sušičky mají už na sušení těchto materiálů speciální programy. Pokud je ale nemáte nebo si chcete být jista, že se vám oblíbený svetřík nijak nezničí nebo nezmenší, raději materiál nechte sušit volně na vzduchu. Při nevhodném sušení se totiž může srazit, změnit tvar nebo zplstnatět. 

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy