Hoteliéři připravili i speciální program, v rámci kterého můžou návštěvníci nahlédnout třeba do kuchyně nebo technického zázemí. Dále mohou zájemci využít slevu na vstupné na Pražský hrad, Národní galerie nebo na Staroměstskou radnici, která přichystala speciální nabídku i běžně nepřístupných prostor a hudební představení v radniční kapli.

Není to slevová akce

Rezervace byly spuštěny 2. 12. 2019. „Z minulých let, kdy se lůžka vyprodala prakticky hned, jsme se poučili a nesdělili jsme konkrétní hodinu, kdy budou rezervace spuštěny. Navíc jsme se domluvili i s hoteliéry na tom, že mohou přidávat volná lůžka postupně,“ vysvětluje princip rezervací Klára Stárek Zachariášová, generální sekretářka Asociace hotelů a restaurací, a dodává: „Někteří si Noc hotelů pletou se slevovou akcí. Často nám volají naštvaní lidé třeba z Liberce, že v Praze nesehnali už žádný volný pokoj. Tak se jim snažíme vysvětlit, že akce je primárně určená pro Pražany.“

K největšímu zneužití podle Stárek Zachariášové dochází ze strany zaměstnanců hotelů, kteří mají informace jako první. „Pokud zjistíme, že došlo k tomuto zneužití, rezervaci okamžitě rušíme. Zaměstnanci mají speciální akce od AHR ČR jen pro ně, a proto není důvod, aby zneužívali Noc hotelů.“

„Smyslem akce je primárně informovat Pražany jaká pozitiva jim cestovní ruch přináší. Tedy především pracovní příležitosti, ale i třeba zlepšení, dopravy infrastruktury atd.,“ přibližuje koncept Václav Stárek, prezident AHR ČR.

Za kolik?

O Noc hotelů byl podle organizátorů zájem i letos. Ceny jsou rozděleny do třech kategorií: 777 Kč, 999 Kč, 1111 Kč, od loňska se nezměnily. Kromě Prahy se zapojila i další města. Brno, Olomouc, Karlovy Vary, Ostrava, ale třeba i Dobříš, Litomyšl nebo České Budějovice.

Fotogalerie
7 fotografií