Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Kříďák si chce hrát i zabíjet v nečekaně skvělé prvotině britské autorky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
27. ledna 2020
17:06

Když se C. J. Tudorová (48) živila venčením psů, za dlouhých procházek ji napadlo, že by vlastně mohla napsat knihu. Tak vznikla její prvotina Kříďák, která na sebe strhla pozornost milovníků thrillerů po celém světě. Neměla by minout ani vás.

Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct. Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet.

6151312:full:true:true

C. J. Tudorová si vyzkoušela spoustu věcí. V anglickém Nottinghamu, kde žije se svým partnerem a s tříletou dcerou, už pracovala jako reklamní textařka nebo televizní hlasatelka. Přivydělávala si dabingem i venčením psů. Zlom nastal s Kříďákem, knihou, která v čtenáři budí neklid. Svou prvotinou Caroline, jíž většina přátel říká Caz, prorazila a raketově vylétla mezi autorskou elitu. Dnes píše na plný úvazek, je uznávanou autorkou, ale nezpychla. „Pokud by někdy hrozilo, že se začnu někde vznášet, je kolem mě spousta lidí, kteří mě zase vrátí na zem,“ řekla Caz. „Taky jsem pořád máma, která prostě musí od psaní a od rozhovorů vstát a jít udělat dceři pití,“ dodala.

Kříďák pak z velké části působí, jako by vyšel z pera již ostříleného autora. Složitý příběh nepostrádá komické okamžiky a černočerný humor, především pak napětí a skvěle vykreslené charaktery postav. Části děje odehrávající se v závěru osmdesátých let pak dýchají nostalgií. „Při jejich psaní jsem znovu prožívala vlastní dětství,“ přiznala spisovatelka. „Vždycky jsem milovala všechny ty filmy z osmdesátých let, jako jsou ‚The Goonies‘, ‚The Lost Boys‘, ‚Poltergeist‘ a ‚E.T. mimozemšťan‘, kde děti prožívají zvláštní a někdy strašidelné věci,“ popsala, kde brala inspiraci.

Při čtení nedejte na pomalejší rozjezd. Jakmile se do Kříďáka začtete, pohltí vás, byť má poměrně vysoké nároky na čtenářovu paměť – postav je dost. Zejména pak těší překlad Jany Kunové, která má už za sebou řadu knih různých žánrů, mezi nimiž najdeme bestsellery jako Někdo cizí v domě a Manželé odvedle (obě od Shari Lapenaové, 60) či třeba Zlámané kosti od Angely Marsonsové (58). Přečíst si Kříďáka je prostě příjemná záležitost s mrazením v zádech, tak jak to mají detektivkáři rádi.

Hodnocení: 85 %

C. J. Tudor

Kříďák

Vydavatel: Kalibr, 2018

Počet stran: 319

Zobrazit celou diskusi