Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Černý víkend pro plochou dráhu: Populární sport přišel o dvě legendy!

Černý víkend pro plochou dráhu: Populární sport přišel o dvě legendy!
Černý víkend pro plochou dráhu: Populární sport přišel o dvě legendy!  (Autor: Facebook)
Autor: dce, iSport.cz - 
27. ledna 2020
19:41

Po smrti Romana Matouška (†55) před třemi týdny přišla plochá dráha o další dvě legendy - v sobotu zemřel trenér Miloš Plzák (†85) a v neděli jezdec Čestmír Váňa (†63).

Smutný víkend za sebou mají příznivci ploché dráhy, jak informoval web speedwayfakta.cz. Osmého ledna zemřela legenda mezi československými jezdci Roman Matoušek, který proslul svým nekompromisním stylem, který mu přinášel obdiv fanoušků - ale i četná zranění. Zářil ve druhé polovině 80. let, v roce 1988 a o rok později slavil stříbro v legendární Zlaté přilbě.

Tuto sobotu ve věku úctyhodných osmdesáti pěti let zesnul oblíbený závodník a trenér Miloš Plzák, který se původně věnoval gymnastice a lyžování. K ploché dráze "přičichnul" až později v Březolupech, které se mu staly domovským klubem, jemuž nakonec dělal i předsedu.

Jen o den později zemřel i další plochodrážník - Čestmír Váňa, který se stal legendou kopřivnického klubu, jenž dostal svými výkony až do pražské Rudé hvězdy. Slibně rozjetou kariéru mu ale zmařilo vážné zranění páteře v roce 1978.

ukava5 ( 27. ledna 2020 21:35 )

a netreba zabudnúť,ani na legendu Antonína Švába st.ktorý zomrel v novenmbri 2014...bývalého majstra sveta na ladovej plochej dráhe a dlhoročného funkcionára tohto športu...ja som mal tú česť a možnosť ho poraziť,zopár krát,ale len v stolnom tenise...na Long Islande,kde sme spolu bývali nejakú dobu a pracovali pod MOTOKOVOM na firme American jawa LTD...dodnes spomínam na tie ,,výlety po New Yorku,, to bol správny chlap, v tom pravom slova zmysle...

zlymikes ( 27. ledna 2020 21:02 )

Tenhle sport sice sleduji,ale ta jména mi nic neříkají. Asi pamatuji tu o něco starší generaci - Polák­,Rosák­,Špin­ka,Ka­dlec a další. Tomu poslednímu,Káčovi, dělal táta mechanika a já měl jako kluk tu čest čistit ráfky jeho JAPa od škváry.

Zobrazit celou diskusi