Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Češi vzali útokem roušky kvůli koronaviru: Mizí „extrémně“ rychle, hlásí obchodníci

Aktualizováno -
27. ledna 2020
17:33
Autor: ula, sab, ČTK - 
27. ledna 2020
11:37

Češi s obavami sledují, jak se světem šíří nový koronavirus původem z čínského města Wu-chan. Podle lékárníků je zájem o roušky doslova extrémní. Na nemoc stále neexistuje účinná vakcína. Virus, který napadá dýchací soustavu, přitom podle čínských údajů již zabil 80 lidí. Objevil se už i v Evropě, Americe i Austrálii. V Česku kvůli němu jednala i Bezpečnostní rada státu. Na Letišti Václava Havla chce premiér Andrej Babiš (ANO) zlepšit opatření tak, aby se lidé cítili bezpečněji.

Zájem Čechů o roušky nutí lékárníky doplňovat zásoby. „Na e-shopu Pilulka.cz i v kamenných lékárnách zaznamenáváme v posledních dnech extrémní poptávku po rouškách. Za víkend máme několik desítek objednávek a internetových rezervací s vyzvednutí na lékárnách. Z tohoto důvodu se snažíme maximálně předzásobit,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí lékáren Kateřina Schotliová.

„O roušky všeho druhu zaznamenáváme zvýšený zájem od minulého týdne, v jeho závěru extrémní.  Na e-shopu Dr. Max jsme se o víkendu ocitli na denních objemech na sedmdesátinásobku oproti standartu,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí sítě lékáren Dr. Max Michal Petrov. Na e-shopu došlo k vyprodání sortimentu, momentálně žádný z distributorů pro tuto síť nemá další sortiment, obnova dodávek přijde podle Petrova v řádu dní.

Zatímco dopoledne byly podle Petrova roušky ještě v lékárnách dostupné, odpoledne už byla většina sortimentu vyprodána.

Ostravská společnost Manutan, která prodává výrobky pro kanceláře či sklady, zaznamenala v posledních dnech mimořádný nárůst poptávky po respirátorech. Zájem vzrostl na e-shopu i v obchodním oddělení o desítky procent.

"Jen během dnešního dopoledne se zájem zákazníků navýšil skokově o desítky procent. Objednávky respirátorů překročily objem 30.000 kusů. Návštěvnost e-shopu u této konkrétní kategorie se zvýšila o 5729 procent. U všech nabízených položek postupně navyšujeme skladové zásoby," ředitel firmy Tomáš Střelský.

Počet objednávek na roušky a ústenky se již blíží ke dvěma tisícům. Lidé ale více dbají například i na hygienu rukou. „U antibakteriálních gelů se poptávka také zvýšila, nicméně ne v takové míře jako u roušek,“ podotkla Schotliová.

Lékárnice: Umývejte si ruce, situace je vážná

Nejen na ochranné pomůcky, ale i na léky už se podle lékárnice Ivany Lánové z řetězce lékáren Benu lidé ptají.

Vyprodané ale mají nejen klasické roušky, ale i respirátory.„Jako ochranu je třeba zvolit respirátory proti virům, které jsou založené na bázi filtru a slouží k tomu, aby zabránily průniku mikroorganismů zvenku dovnitř. I ty jsou však také vyprodány,“ řekla Lánová. Protože se roušky ani respirátory momentálně nedají ani objednat, nejsou lékárny ani předzásobené. 

„Doporučujeme důsledné dodržování zásad osobní hygieny, časté mytí rukou mýdlem a pokud je to možné, vyhýbání se přeplněným prostorám, kde by se s nakaženým mohli setkat,“ poradila Lánová.

„Myslím si, že situace je ve světě opravdu vážná. Bohužel nemocných stále přibývá,“ řekla lékárnice. „Doporučuji, aby se lidé, pokud by u nich vypukly příznaky podobné onemocnění koronavirem, obrátili na svého lékaře, který přesně ví, co v této situaci dělat. Panika určitě není na místě,“ dodala.

Prymula: Počet masek naroste i v Česku

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula při dotazu Blesk Zpráv upozornil, že lidé mohou být infekční i v inkubační době, než se u nich vyskytnou klinické příznaky. „Úloha ochranných masek bude skutečně narůstat, byť my na to nejsme úplně zvyklí,“ řekl s tím, že jak se nemoc začne šířit, tak i Češi masky začnou nosit.

Odborníci se shodují, že než po obyčejné plátěné roušce je lepší sáhnout po ochranných maskách vyššího stupně, které tak snadno nenavlhnou a přenosu viru spíše zabrání. A zájem je tak třeba o ty s nanovlákennou membránou. 

Částice viru mohou i podle Prymuly přes standardní roušky pronikat. „Abychom byli spolehlivě chráněni, tak bychom měli nosit ty 3M roušky, které mají dostatečně hustou tu tkaninu tak, aby nedošlo k nákaze,“ upozornil náměstek.

Plusem roušek je podle něj i to, že nejenže nositele chrání, ale také zabrání samotnému šíření od někoho už nakaženého. „Pokud by ty roušky nosili všichni, tak by stačila ta běžná rouška,“ poznamenal Prymula.

V tuto chvíli ale podle něj není nutné roušky nosit. V Česku je totiž nulové riziko nákazy. Do oblastí, kde je vetší výskyt nakažených, by si ale lidé měli roušku vzít. Prymula také upozornil, že v Číně, kde již zavedli přísnější opatření, je na veřejných místech povinné roušku nosit.

Lékárnická komora: Chrání FFP3 roušky

„Lékárníci v posledních dnech zaznamenávají zvýšení zájem o roušky a antibakteriální gely. Jejich vyšší prodej však nemusí nutně souviset jen s koronavirem, ale obecně se sezónou akutních respiračních onemocnění,“ uvedla v pondělí pro Blesk Zprávy Česká lékárnická komora.

„Lékárníci také upozorňují na rozdíl mezi použitím roušky a respirátoru. Zdravého jedince rouška před infekcí koronavirem neochrání, k tomu je nutný respirátor s třídou FFP3. Roušky jsou vhodné pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili,“ upozorňují lékárníci.

„V době akutních respiračních onemocnění považují lékárníci za zásadní dodržování základních hygienických pravidel, především důsledné mytí rukou. A použití vhodného antibakteriálního gelu, pokud není v danou chvíli možné si ruce důkladně umýt teplou vodou a mýdlem. Při odkašlávání není vhodné dávat si ruku před ústa, lepší je kašel tlumit kapesníkem nebo předloktím, zamezíte tak šíření infekce,“ podotýkají.

Video  Boj se smrtícím virem i uvěznění Češi: Hlavní hygienička přiblížila šíření nákazy  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Papírová rouška? Lepší než žádná

„Běžné papírové roušky chrání víc okolí před člověkem s rouškou, který by mohl být infekční, než daného člověka s rouškou před nakaženými kolem něj,„ řekl ČTK Rastislav Maďar z Lékařské fakulty Univerzity Ostrava, který se věnuje cestovní medicíně.

Podle něj papírová rouška za pár desítek minut dýcháním zvlhne a zvýší se její propustnost. Musela by se proto pravidelně vyměňovat. „Jistá ochrana to je, lepší než nemít žádnou,“ dodal.

Asociace: Nové a nové objednávky roušek

Lidé shání roušky hojně i na internetu. Počet návštěv internetového obchodního portálu nanoSPACE, který sdružuje výrobce českých nanotechnologických firem, už aktuálně překročil čtrnáctinásobek průměrné denní návštěvnosti a stále roste.

„Prakticky každou minutu včetně nočních hodin přicházejí nové objednávky antivirových ústenek, šátků a respirátorů. Lidé posílají své dotazy k účinnosti a použití těchto produktů i přes sociální sítě, začínají se objevovat i dotazy a objednávky z blízkého zahraničí, například ze Slovenska a Polska,“ upřesnil předseda Asociace nanotechnologického průmyslu České republiky Jiří Kůs.

Nanovlákenné masky se dají používat opakovaně a dlouhodobě. „Mikroorganismy včetně virů a bakterií, které se zachytí v nanovlákenném filtru, díky použitým nanočásticím stříbra v krátkém čase zahynou. Proto uživatelé mohou respirátor používat opakovaně a přečkat s ním ve zdraví a v pohodě i případnou několikatýdenní epidemii závažného respiračního onemocnění,“ vysvětlil ředitel nanotechnologické společnosti Pardam z Roudnice nad Labem Jan Buk.

Video  Tisková konference ke koronaviru: Co řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nedostatkové roušky i kvůli odběratelům z celého světa

V Číně své roušky kompletuje brněnská firma Respilion, nanovlákenné filtry podle její jednatelky Jany Zimové splňují nejpřísnější evropské i americké normy odolnosti proti průniku virů a bakterií. Odběratelé z celého světa poptávali za poslední týden zhruba pět milionů ústenek a respirátorů, uvedla Zimová, firma denně vyrobí 150 000 kusů.

Současnou poptávku ale pokrýt nedokáže, protože je kvůli oslavám čínského nového roku do 4. února výroba zastavená.

Zásoby respirátorů a ústenek ovlivnila také poptávka z Filipín. „Týden před čínským novým rokem odešla většina skladových zásob respirátorů na Filipíny, kde se lidé chtějí chránit před znečištěným vzduchem z nedávných erupcí sopky Taal,„ uvedla firma Respilion. V Evropě má ve skladech asi 150 000 ústenek a respirátorů, v Česku bude podle ní v příštích dvou týdnech k dispozici 10 000 kusů.

Na Ruzyni budou v letadlech upozorňovat na příznaky

Andrej Babiš (ANO) kvůli koronaviru svolal na pondělní ráno Bezpečnostní radu státu. A uvedl, že chce zlepšit na mezinárodním letišti v pražské Ruzyni opatření spojená se šířením této hrozby z Číny. Premiér chce, aby veřejnost měla pocit bezpečí, uvedl po ranním jednání Bezpečnostní rady státu.

Například piloti by podle něj měli při přistávání pasažéry informovat, že pokud cítí příznaky nemoci, mají se hlásit u zdravotní služby. Větší aktivitu čeká premiér také u pasové kontroly u příletů mimo schengenský prostor. Plošný screening nemá zatím podle hygieniků smysl.

„(Pasová kontrola) by se měla pasažérů ptát, zda nejsou z té oblasti... Samozřejmě bylo by možné kontrolovat všechny pasažéry z Číny,“ říká premiér. Hygiena ale podle něj zatím tento názor nesdílí. Babiš by si představoval podobná opatření jako před lety u ptačí chřipky.

Vzápětí ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že hlavní hygienička zaslala letišti v Praze nařízení, aby posádky letadel informovaly pasažéry a vytipovávaly lidi se symptomy koronaviru.

Ministerstvo spoléhá na cedule

Ministr Vojtěch také v neděli řekl, že zakazovat přímé lety z Číny do Prahy nepovažuje za racionální, když veškerá okolní letiště je neruší. Pražské letiště už ale pro lety z Číny vyčlenilo dva speciální vchody, které se budou pravidelně dezinfikovat.

Důležité je podle ministra zvýšit informovanost pasažérů, kteří přilétají do České republiky. Měli by vědět, co dělat, pokud na sobě budou pozorovat symptomy onemocnění koronavirem. Cedule budou rozmístěny po celém letišti tak, aby všichni pasažéři kolem nich prošli. „Budou v češtině, čínštině, angličtině a připravujeme i další jazyky,“ dodal ministr.

egyptanka ( 28. ledna 2020 02:51 )

Byznys s rouškami.

marmat ( 27. ledna 2020 22:02 )

Dělali jsme TOHLE při epidemii SARS a Ptačí chřipky ???
Tutově ne ...

marmat ( 27. ledna 2020 22:00 )

mckartny:
A vyrazíte na TAH ???
S ukořistěnou rouškou-nebo třema přes sebe ???
Bezstarostně a s chutí....???
Kupte si radši 5 kg pomerančů a citronů

marmat ( 27. ledna 2020 21:56 )

zlymikes:
mizerně COKO­LIV.­...Ne­mysle­te na "nejlepší"
I chodit s tím mezi lidmi je super ultra "PECKA"

marmat ( 27. ledna 2020 21:53 )

gurke:
A bez NICH=LETÁKŮ A INFO trolli naprosto HAPPY.......
Tak málo stačí trollům ke štěstí...
NEVĚDĚT a NEČÍST
Strašení trolllích dětiček informací je moc velkej nářez!!!
TO SE NEDĚLÁ .....

Zobrazit celou diskusi