Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Greta jako důvod k rozvodu? Ministr se pustil do aktivistky kvůli diplomu, zastala se jí jeho žena

Autor: ČTK, tsv - 
26. ledna 2020
15:05

Manželka amerického ministra financí Stevena Mnuchina, herečka Louise Lintonová, se postavila za ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Na instagramu v sobotu napsala, že souhlasí s tím, za co sedmnáctiletá Švédka bojuje. Jak informovala stanice CNN, vzkaz tam vydržel jenom několik minut, než byl smazán. Mnuchin předtím Thunbergové doporučil, aby nejprve vystudovala ekonomii a pak poučovala ostatní.

„Stojím v té věci za Gretou (ani já nemám diplom z ekonomie),“ napsala Lintonová.

Na twitteru sdílelo reakci Lintonové hned několik uživatelů. „Louise Lintonová vystoupila proti vlastnímu manželi, Stevu Mnuchinovi, a postavila se na stranu Grety Thunberg. Tento týden Mnuchin prohlásil, že Thunbergová může vysvětlovat globální oteplování až vystuduje ekonomiku na vysoké škole.“

Thunbergová byla tento týden na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu a kritizovala tam politiky za to, že podle ní neberou ohled na výzvy skoncovat s využíváním fosilních paliv. „A co ona vlastně je? Je snad hlavní ekonomka?“ reagoval Mnuchin na tiskové konferenci a doporučil Švédce, aby vystudovala ekonomii. Později vysvětloval, že žertoval.

Thunbergová na Mnuchinovu kritiku reagovala zveřejněním grafu o uhlíkovém rozpočtu, v němž se odráží spalování fosilních paliv. Napsala k tomu, že dotace fosilních paliv a investice do nich jsou v rozporu s cíli snižovat množství skleníkových plynů. „Takže nám buď objasněte, jak chcete snížení (emisí) dosáhnout, anebo vysvětlete budoucím generacím a těm, na něž už klimatické změny dopadají, proč se máme vzdát našich klimatických závazků,“ napsala Thunbergová.

Lintonová ji podpořila svým vzkazem na instagramu: „Musíme zásadně snížit využívaní fosilních paliv. Bojuj dál @gretathunberg.“ Vzkaz ale do 30 minut z instagramu zmizel.

Mnuchin není jediný člen americké administrativy, kdo se snaží Thunbergovou zesměšnit. Prezident Donald Trump jí doporučil, aby si vyřešila svůj problém se zvládáním hněvu a zašla si s kamarádkou na dobrý film.

Kazin ( 27. ledna 2020 05:03 )

Greta je koza pár na zadek a hotovo

naidka ( 26. ledna 2020 20:08 )

Greténizmus - dobrý termín, píšu si.

naidka ( 26. ledna 2020 20:05 )

Greta může všechno - je nemocná.

sorgedoktor ( 26. ledna 2020 17:32 )

Nejses obcan Slovenska....Pxca se pise mekke i

hahans ( 26. ledna 2020 16:32 )

Celá tato kampaň greténizmu je jen odvádění pozornosti od vážnějších věcí. Třeba stále probíhající války ve světě, vměšování USA do věcí cizích států, přemnožení lidí v Africe, mizení lesů nejen v Amazónii........... !

Zobrazit celou diskusi