Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zelené má vzkřísit spolupředsednictví po západním vzoru. V čele strany jsou starostka a zastupitel

Autor: ČTK, sova - 
25. ledna 2020
19:30

Strana zelených si v sobotu na sněmu v Ústí nad Labem zvolila poprvé dvojici spolupředsedů - muže a ženu. V čele strany tak nově stanula Magdalena Davis a Michal Berg. Smíšené předsednictví má zajistit rovné zastoupení mužů a žen na nejvyšší pozici strany. Davis získala 115 hlasů z 210, pro Berga hlasovalo 141 z 211 delegátů. Podle průzkumů veřejného mínění z poslední doby se podpora strany pohybuje kolem dvou procent.

Rozhodující práva budou mít oba spolupředsedové. „To je podstata spolupředsednictví,“ řekla v sobotu po zvolení novinářům Davis, dosavadní první místopředsedkyně a starostka Mníšku pod Brdy. Zelení se vydali tímto směrem kvůli rovnováze názorů.

„Když jste na něco dva, tak toho zvládnete dvojnásobek,“ dodala nová spolupředsedkyně s tím, že za stranu rozhoduje předsednictvo, volbou se jen rozdělila výkonná moc mezi dva lidi.

Zelené přišel na sjezd podpořit i jejich bývalý předseda a exministr školství Ondřej Liška. Zelené přišel na sjezd podpořit i jejich bývalý předseda a exministr školství Ondřej Liška. | Twitter @zeleni_cz

Berg: Nastává úplně nová éra

Spolupředsednictví znají už dlouho například němečtí Zelení, podobně jako belgičtí či švédští. V českých stanovách schválil spolupředsednictví loňský sněm strany.

Zastoupení mají Zelení nyní pouze v Senátu, jejich vládní angažmá skončilo před deseti lety. Cestu do Sněmovny si chce strana vyšlapat podle Berga bojem za ochranu klimatu.

„Čeká nás přesvědčit lidi v Česku, že všechno, co vědí o Zelených doteď, mají zapomenout. Nastává úplně nová éra,“ prohlásil po svém zvolení nový spolupředseda Berg.

Zelení se snažili demonstrovat svou přívětivost k rodičům s dětmi i během projevů kandidátů. U pultíku řeční Anna Gümplová. Zelení se snažili demonstrovat svou přívětivost k rodičům s dětmi i během projevů kandidátů. U pultíku řeční Anna Gümplová. | Twitter @zeleni_cz

Zelení si zažili i účast ve vládě

Do boje o vedení strany se zapojila také aktivistka Anna Grümplová, ta získala od delegátů 95 hlasů. Mezi muži to byli dosavadní předseda Petr Štěpánek, který skončil se 13 hlasy a litvínovský zastupitel a sociální pracovník Petr Globočník, pro nějž hlasovalo 57 delegátů.

Ve sněmovních volbách v říjnu 2017 Zelení získali 1,46 procenta hlasů, nedosáhli tak ani na státní příspěvek. Vedení strany pak po rezignaci Matěje Stropnického převzal Štěpánek. Do Sněmovny a následně i do vlády se Zelení dostali pod vedením Martina Bursíka v roce 2006. Provází je pověst strany s vnitřními spory. V Ústí si připomenou 30 let od vzniku Strany zelených v Česku.

karambol ( 26. ledna 2020 08:36 )

další hruza biomasa!! co bude v politice to neštěstí dělat nestačí udavači,křiváci pirá­ti,Ka­lousek­,lidov­ci!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa